Temat: [Mondeo 2000-2007] Jakie koła i opony
View Single Post
Stary 07-01-2015, 00:10   #314
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Jakie koła i opony

Ja wybrałbym Goodyear F1 Eagle Asymmetric2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo takie są też dostępne w rozmiarze 235/45R18.
W Mondeo ST220 mam takie w rozmiarze 225/40R18. Świetne!

Temat dotyczy Mondeo i tu na pewno chciałbym mieć opony o sportowych parametrach potrafiące przenieść możliwości zawieszenia na asfalt.
Ale nawet do S-Maxa (bo o to pytasz) ja akurat brałbym podobne opony, bo w końcu S-Max ma zawieszenie dokładnie z Mondeo mk4 (ta sama płyta - można to łatwo sprawdzić, bo rozstaw kół i osi jest identyczny).
Mój S-Max ma 130 KM i automata hydrokinetycznego (więc słabo), ale i tak wybrałbym takie "górnopółkowe" opony. S-Max pięknie prowadzi się w zakrętach, ale bez dobrych opon będzie zwykłym średniakiem.

Co do Continentali - teraz mam w S-Maxie Continentale ContiPremiumContact2 i nie podoba mi się jak się zachowują. Na deszczu są takie trochę drętwe. To wpisywałoby się w wyniki testów z poprzednich lat, gdzie Continentale wcale nie brylowały w testach. Były w czołówce lub w połowie stawki, ale nie wygrywały.

Ale ContiSportContact5, to na pewno bym z czystym sumieniem założył do S-Maxa lub Mondeo.
Testy pokazują, że to dużo lepsze opony Continentala (w porównaniu do starszych generacji). Ta piąta generacja, to naprawdę całkiem inne Continentale Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Twoje Continentale CSC3 to już trochę stara generacja opon. Dlatego też zapewne zniechęciłeś się do tego producenta.
Myślę, że CSC5 to jest dobry wybór - opieram się na wynikach testów, bo one mimo wszystko dają najrzetelniejsze odpowiedzi.
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem