Nie mogę zamknąć drzwi pilotem w mrozie (przy temp. poniżej 0°C) Komputer pokazuje ot
Witam Forumowiczów,
od kilku miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem Forda Focusa 2009. Niestety kiedy mróz się zaczął powstał następujący pierwszy problem:
W mrozie (poniżej ok. -2°C) mogę normalnie drzwi otwierać pilotem lub kluczem, natomiast po domknięciu drzwi, komputer pokładowy pokazuje, że drzwi Kierowcy są nadal otwarte (parę dni temu wyświetlał się komunikat o drzwiach przed. pasażera). Drzwi jednak dają się domknąć i zamknąć na kluczyk lub od wew. zablokować. Niestety przeto, że komputer nadal pokazuje, że drzwi są otwarte, nie da się pilotem zamknąć drzwi bo zamek centralny zachowuje się tak, jakby, któreś z drzwi niebyły domknięte i automatycznie wszystkie zamki otwiera (oraz światło wew. się świec). Na początku wystarczyło się przejechać na 5-15min by komunikat o otwartych drzwiach zniknął, niestety teraz to już tak łatwo nie działa.
Mam jednak możliwość zamknięcia wszystkich drzwi od wew. oraz drzwi kierowcy kluczykiem lub wciskając wew. blokadę drzwi i zatrzaskując je. Największym problem jest jednak bagażnik, ponieważ nie mam żadnych możliwości zaryglowania go przeto, że komputer wskazuje, że drzwi są otwarte to bagażnik nie rygluje się.
Ostatniego wieczoru gdy pozostawiłem samochód z „otwartymi drzwiami” (otwarty bagażnik i zaryglowane drzwi od wew.), dało się wszystko zamknąć pilotem po ok 2-3h (cały czas w mrozie).
W czym może być problem? W komputerze i przewodach kablowych lub w czujcie domknięcia (nie wiem gdzie jej szukać jeśli jest), która przymarza i nie wskazuje, że drzwi zostały domknięte albo jeszcze coś innego?
Zawiasy spryskałem odmrażaczem ale na dużo to się niezdało.
Byłbym wdzięczny za szybką pomoc bo nie podoba mi się fakt, że mam otwarty bagażnik przez noc.
ps. szukałem wcześniej podobne tematy na tym forum, ale znalazłem tylko mechaniczne problemy z zamknięciem drzwi podczas mrozu.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 28-01-2023 o 09:10
|