Temat: [Focus 1998-2004] radio 2din -wejdzie jakies?
View Single Post
Stary 09-01-2015, 15:50   #29
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: radio 2din -wejdzie jakies?

Cytat:
Napisał damis1988 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@grafmarr mam sterowanie radiem w kierownicy, jednak nie jest to chyba takie proste żeby je podłączyć do innego radia, nawet nie będę próbował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak wygląda w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://iv.pl/images/62418451682495916786.jpg
Jeśli masz sterowanie radiem w kierownicy, a ten model Pioneera ma gniazdo minijack RM do podłączenia sterowania przewodowego (na 99% ma takie), to akurat sprawa jest bardzo prosta. Podłączenie takiego Pioneera pod sterowanie z Focusa można zrobić na 2 sposoby:
1. Drożej (koszt ok. 150 zł), ale bez żadnych przeróbek sterownika, dokładając odpowiedni interfejs (dostępne w Polsce jest kilka modeli różnych firm, w tym jeden polski). Podpina się tylko odpowiednie wtyczki i gniazda, bez żadnych przeróbek i wszystko działa.
2. Tanio (koszt poniżej 10 zł jeśli się to robi samemu). Trzeba wymontować sterownik, rozebrać go i dokonać kilku drobnych zmian na płytce drukowanej oraz dołożyć kabelek z wtyczką minijack stereo. Dokładna instrukcja jest dostępna w internecie. Z własnego doświadczenia wiem, że najtrudniejsze w tej operacji jest rozebranie sterownika tak aby nie powyłamywać plastikowych zawiasów od przycisków i nie zrobić uszkodzeń zewnętrznych, ale wielu się to udało bez problemu.

Podsumowując, ja sterowanie będę dokładał (sprawdziłem, że mam okablowanie w samochodzie), kupiłem sterownik i interfejs (czyli zastosuję pierwszy sposób). Dlaczego? Sposób drugi można wykorzystać tylko dla urządzeń Pioneera i Sony przy czym, przeróbka płytki drukowanej jest inna dla każdej z tych firm. W przypadku zastosowania interfejsu możemy zastosować radio niemal każdej znanej marki (Pioneer, JVC, Kenwood, Alpine itd), wymienia się tylko sam kabelek sterowania dla konkretnej marki za kilkanaście zł.
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem