Cytat:
@ grafmarr
mam sterowanie radiem w kierownicy, jednak nie jest to chyba takie proste żeby je podłączyć do innego radia, nawet nie będę próbował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak wygląda w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://iv.pl/images/62418451682495916786.jpg
|
Jeśli masz sterowanie radiem w kierownicy, a ten model Pioneera ma gniazdo minijack RM do podłączenia sterowania przewodowego (na 99% ma takie), to akurat sprawa jest bardzo prosta. Podłączenie takiego Pioneera pod sterowanie z Focusa można zrobić na 2 sposoby:
1. Drożej (koszt ok. 150 zł), ale bez żadnych przeróbek sterownika, dokładając odpowiedni interfejs (dostępne w Polsce jest kilka modeli różnych firm, w tym jeden polski). Podpina się tylko odpowiednie wtyczki i gniazda, bez żadnych przeróbek i wszystko działa.
2. Tanio (koszt poniżej 10 zł jeśli się to robi samemu). Trzeba wymontować sterownik, rozebrać go i dokonać kilku drobnych zmian na płytce drukowanej oraz dołożyć kabelek z wtyczką minijack stereo. Dokładna instrukcja jest dostępna w internecie. Z własnego doświadczenia wiem, że najtrudniejsze w tej operacji jest rozebranie sterownika tak aby nie powyłamywać plastikowych zawiasów od przycisków i nie zrobić uszkodzeń zewnętrznych, ale wielu się to udało bez problemu.
Podsumowując, ja sterowanie będę dokładał (sprawdziłem, że mam okablowanie w samochodzie), kupiłem sterownik i interfejs (czyli zastosuję pierwszy sposób). Dlaczego? Sposób drugi można wykorzystać tylko dla urządzeń Pioneera i Sony przy czym, przeróbka płytki drukowanej jest inna dla każdej z tych firm. W przypadku zastosowania interfejsu możemy zastosować radio niemal każdej znanej marki (Pioneer, JVC, Kenwood, Alpine itd), wymienia się tylko sam kabelek sterowania dla konkretnej marki za kilkanaście zł.