Temat: [Transit 2000-2006] Mała moc silnika 2.4 TDDI
View Single Post
Stary 09-01-2015, 22:31   #39
Jack119
ford::beginner

Imię: Roman
Model: Transit T350
Silnik: 2,4 TDE 115
Rocznik: 2005
Angry Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Witam podpinam się do tego wątku, ponieważ uznałem, że jest najbardziej podobny do mojego problemu a nie chce zakładać nowego. I tak, mam jednostkę 2,4 tde 115 km. Kilka miesięcy temu był robiony swap ale tylko słupek z 90 KM. Po wymianie chodziło ok, bez większych problemów. Jednak ostatnio od około miesiąca silnik dziwnie się zachowuje. Często zdarza się, że samochód zaraz po odpaleniu potrafi zgasnąć. Nie ma problemu, żeby odpalić go ponownie, jednak wcześniej tego nie było. To jednak nie jest problem. Problem zaczyna się w czasie jazdy. Silnik zaczyna wibrować, do tego topnia, ze przenosi drgania na całe auto. Im szybciej jedzie auto tym gorzej drga. Przy prędkościach do 50 km/h jest niby ok, ale już przy 80 - 90 kiedy wciskam gaz, ta jakby chciał wyskoczyć z ramy. Była diagnoza kom i bez większych błędów. Kolo stwierdził, że są wysokie różnice w dawkowaniu paliwa sięgające 30 % a jego zdaniem jest to za duża różnica. Polecił wymianę filtra paliwa o chemiczne czyszczenie układu wtryskowego. Zrobiłem około 300 km i teraz jest chyba gorzej. Wcześniej auto na wolnych obrotach po rozgrzaniu pracowało bardzo płynnie bez żadnych odgłosów, ale teraz kiedy jest ciepły, dochodzi dosyć głośny stukot (metaliczny) jakby od strony pompy wtryskowej. Mój mechanik, który spędził przy tym sprzęcie nie jedną dniówkę, sugeruje wyjęcie wtryskiwaczy i ich sprawdzenie. Ale to bylo zanim pojawił się ten dźwięk. Czy to może padać pompa. Ja można ją uratować. Pomocy.

Bump: zapomniałem dodać, że podczas diagnozy z wydechu szczypiący dym raczej błękitny. Silnik suchy bez wycieków, no i moc nie ta co wcześniej, choć nie mogę powiedzieć że jako dużo stracił. Jak się nadepnie to się zbiera choć wolniej. Pozdrawiam Jack.
Jack119 jest offline   Odpowiedź z Cytatem