View Single Post
Stary 10-01-2015, 11:41   #1
juniorkm7
ford::average

Model: Ford Fiesta Sport + Fiesta Titanium Econetic
Silnik: 1.6 Tdci DPF FAP 95KM + 1.6 Tdci 95KM Econetic
Rocznik: 11.2013 + 06.2014
Domyślnie Doposażenie w składane lusterka, grzana szyba, kamerka cofania

Witam,
Ostatnio nabyłem używaną fiestę sport 1.6 diesel z francji. Do pełnego wypasu brakuje .składanych elektrycznie lusterek
- czujnika deszczu i światła
- podgrzewanej przedniej szyby i foteli
- kamerki cofania.

No właśnie i tu pojawia się pytanie. Czy da się dołożyć te elementy? Słyszałem że wszystkie fiesty posiadają wiązki przewodów i przyłącza żeby dało się zamontować takie elementy wysposażenia. Jaka jest orientacyjna cena poszczególnych części? Zakładam że trzeba będzie też odblokować funkcje w komputerze (mam radio Sony Sync bez nawigacji + 8 głośników, usb, bt i aux)
Czy ktoś z was dokładał?

1. Elektryczne składanie lusterek - wiem że da się kupić całe lusterka z silniczkami, ale wolałbym dołożyć jedynie silniczki do tych co mam. Da się? Prawdopodobnie też do wymiany byłby moduł do ustawiania lusterek ale czy da się jedynie zaprogramować wtedy komputer że przy zamykaniu auta zawsze złożą się lusterka i wtedy wymiana kontrolera nie będzie dla mnie potrzebna

2. Kamerka cofania - zakładam że do kupienia byłaby jedynie kamerka oryginalna zamiast lampki tablicy bo wiem że radio Sony kolorowy wyświetlacz obsługuje ją. Czy są jakieś dodatkowe elementy niezbędne do wymiany?

3. Szyba - no właśnie - czujnik światła jest w szybie. Czy da się dołożyć podgrzewaną przednią szybę z czujnikiem?
a) Czy trzeba wymienić cały moduł z wyświetlaczem od climatronica czy da się jedynie dołożyć przycisk podgrzewania?
b) Czujnik w szybie odpowiada za światła i wycieraczki. Czy niezbędna jest wymiana dodatkowych części? (pokrętło do włączania świateł? prawa łopatka przy kierownicy od wycieraczek?) W tej chwili światła działają tak że jak są wyłączone to palą się ledy dzienne, w kolejnej pozycji zapalają się pozycyjne z tyłu i przygasają ledy (jako postojowe), kolejna pozycja to zapalają się soczewkowe halogeny (które btw chcę zastąpić xenonami - jak macie propozycje to doradźcie).

Jeżeli ktoś potrzebuje jakichś dodatkowych zdjęć, informacji - pisać. Na koniec modyfikacji wrzucę filmy/zdjęcia z ich przebiegu)

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 11-01-2015 o 16:36
juniorkm7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem