Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej silnikowy do 2.0 TDCI
View Single Post
Stary 10-01-2015, 20:38   #57
maciek8791
ford::average

Model: Ford SMAX
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał Gregonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, przyznam że jak czytam Wasze wypowiedzi, to mogę śmiało napisać, że jestem laikiem w tematach oleju :-). Niemniej jednak wytłumaczcie mi proszę, jaki wpływ na DPF ma dobór oleju jeśli auto nie zużywa (nie bierze) mi w ogóle oleju pomiędzy przeglądami?
Przecież DPF jest w układzie wydechowym i głównie zapychają go pozostałości z ON. Skąd mają tam się wziąć popioły z oleju?
Nie szkodzi że jesteś laikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wpływ ma taki że każdy silnik nawet najbardziej nowoczesny spala pewną ilość oleju.

Oleje typu Low SAPS

Olej spalany w silniku w naturalny sposób wydziela gazy. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla filtru DPF. Oleje typu Low SAPS celowo charakteryzują się niską zawartością popiołu siarczanego — produktu ubocznego spalania, który może na stałe zapchać strukturę siateczki w filtrze DPF. Oleje z typową zawartością fosforu i siarki mogą także w sposób szkodliwy znacząco wpływać na katalizatory spalin — kwestia dobrania odpowiedniego oleju dotyczy zatem w równym stopniu pojazdów napędzanych paliwami zwykłymi i Diesla.

W załączniku jeszcze zdjęcie EGR z / bez oleju low saps po 80,000 km.

pozdrawiam - Maciek
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg egr.JPG (96.6 KB, 234 wyświetleń)
maciek8791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem