Cytat:
|
Panowie, przyznam że jak czytam Wasze wypowiedzi, to mogę śmiało napisać, że jestem laikiem w tematach oleju :-). Niemniej jednak wytłumaczcie mi proszę, jaki wpływ na DPF ma dobór oleju jeśli auto nie zużywa (nie bierze) mi w ogóle oleju pomiędzy przeglądami?
Przecież DPF jest w układzie wydechowym i głównie zapychają go pozostałości z ON. Skąd mają tam się wziąć popioły z oleju?
|
Nie szkodzi że jesteś laikiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wpływ ma taki że każdy silnik nawet najbardziej nowoczesny spala pewną ilość oleju.
Oleje typu Low SAPS
Olej spalany w silniku w naturalny sposób wydziela gazy. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla filtru DPF. Oleje typu Low SAPS celowo charakteryzują się niską zawartością popiołu siarczanego — produktu ubocznego spalania, który może na stałe zapchać strukturę siateczki w filtrze DPF. Oleje z typową zawartością fosforu i siarki mogą także w sposób szkodliwy znacząco wpływać na katalizatory spalin — kwestia dobrania odpowiedniego oleju dotyczy zatem w równym stopniu pojazdów napędzanych paliwami zwykłymi i Diesla.
W załączniku jeszcze zdjęcie EGR z / bez oleju low saps po 80,000 km.
pozdrawiam - Maciek