Cytat:
|
ludzie podziwiam was za to że chcecie poprawiać konstruktorów po to leją taki olej i dają gwarancje i tak ma być kurde olej fordowski 5w30 110zł i załatwione a nie ja wleję za 200 ja za 350 i pytania czy może być
|
to nie takie proste bo dzisiaj kochany ford poleci castrola za rok shell sypnie $$$ i będzie gadka szmatka że tylko shell itd
np VW lansowało uparcie strasznie drogi olej Castrol 0w30 do pompowtrysków, efekt - nowe vw nie przejeżdzały 10 tyś bo zapalała się kontrolka ciśnienia oleju. Sam składałem kiedyś taka reklamację na nowy samochód VW TOURAN 2.0 TDI i pokazli mi wtedy książkę że norma zakłada 0,5 l oleju zużycia na 1000 km czy coś w tym rodzaju - razem ze mną stało wtedy w kolejce kilka osób z tym samym problemem! A w odpowiedzi na to Castrol wciskał w salonach VW nawet taki specjalny pokrowiec na 1L oleju do bagażnika bo niby "te silniki tak mają bo są nowej generacji i muszą zużywać olej - proszę tu buteleczka 1L za 80 zł". Po paru latach już wiemy że starczy zalać 5w30 i jakoś nie ma problemu, inne firmy olejowe zalecały własnie taka lepskość ale co Castrol i vw natłukło kasy na frajerach to tylko oni wiedzą.
Po czymś takim nadal uważasz że warto ślepo patrzeć w to co zaleca producent jeśli chodzi o olej? Pamiętaj że ASO jest jak w tej kwestii jak tania prostytutka weźmie ten olej którego producent więcej im zapłaci pieniędzy.
pozdrawiam Maciek