Odp: Słabo świecące xenony, wymiana soczewek pomogła
Cześć ludzie,
kolej na moje wrażenia z modyfikacji lamp u Łukasza.
Wrażenia są świeże mimo to postaram się o obiektywizm.
Po pierwsze - z dotychczasowym światłem z moich reflektorów dało się jeździć, ale intensywność światła pozostawiała wiele do życzenia.
Dla mnie jazda w nocy była mało bezpieczna + znakomita większość aut "przykrywała" mnie swoimi światłami.
Ponieważ nie doczytałem, że Łukasz będzie w Krakowie za jakiś czas jak również z powodu kończącej się własnej cierpliwości wybrałem się do Lubina i od wczoraj moje światła mają nową jakość.
Reflektory zostały zmodyfikowane bez wymiany używanych do tej pory żarników. Moje odczucia poniżej:
1. Dużo intensywniejsze światło bez dwóch zdań - teraz to się chce jechać w nocy!
2. Barwa światła ciut jaśniejsza ale nie wpada w niebieski - i dobrze zbyt jaskrawe światło męczyło mój wzrok (miałem tak w poprzednim aucie). To zdaje się jest cecha zastosowanych żarników DS1.
3. Na A4 mijały mnie jakieś nowsze BMki mające jaśniejszą (ciut w niebieski właśnie) barwę światła i większą intensywność. Prawdopodobnie z powodu użycia innych żarówek jak np DS3 lub po prostu moje "stare" żarniki nie dają już 100% tak jak nowe.
4. Doświetlanie poboczy jest super (nie chodzi mi o dodatkowe żarówki doświetlające), długość snopu światła do przodu też większa.
5. Lampy po wszystkim ustawianie "na oko" w wypróbowany sposób przez Łukasza - nikt mi ani razu nie mignął że go oślepiam (a nie jechałem tylko autostradą), na dniach podjadę do stacji kontroli aby potwierdzić/wyregulować lampy o ile trzeba.
Ogólnie: na ten moment nie żałuję ani jednego km czy złotówki które poświęciłem na zabieg u Łukasza. Sama modyfikacja przebiegła bardzo sprawnie, widać było wprawę, zero rozterek.
Poza tym Łukasz dał się poznać jako człowiek konkretny, słowny i bardzo kontaktowy.
W lutym pewnie pomyśle o nowych żarnikach i już się cieszę na jeszcze większy efekt.
Jeszcze raz - jestem bardzo zadowolony. Dla mnie to zupełnie nowa jakość oświetlenia drogi tym autem.
Jeśli ktoś z Krakowa lub okolic chce porównać swoje oryginalne oświetlenie z moim to możemy się spiknąć.
Pozdrawiam wszystkich a dla Łukasza szacunek za ogarnięcie tematu i podziękowania.
Ostatnio edytowane przez Endrju_VN ; 13-01-2015 o 08:04
|