View Single Post
Stary 15-01-2015, 07:59   #4
bary75
ford::average

Model: Fort Transit Connect
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Silnik 1,8 benzyna -potrafi się zadławić lub wskoczyć na wysokie obroty przy rus

Z tym "szarpaniem" to jest tak, że podczas np. zjeżdżania z drogi głównej na osiedlową, redukuję do dwójki (gdy zredukuję do trójki to auto nie ma siły aby jechać, dlatego aby go nie zamulać redukuję do dwójki), gaz w tym czasie spada do około 1000 obr/min, puszczam sprzęgło, dodaje lekko gazu i czuć takie jakby szarpnięcie, w momencie puszczania sprzęgła. Muszę to robić na dwa razy, czyli puszczam sprzęgło do połowy, odczekuję sekundę i puszczam sprzęgło do końca.
Obroty generalnie trzymają się OK.
Dzisiaj robiłem mały eksperyment, o który poproszono mnie na innym forum, mianowicie:
Na samym początku muszę stwierdzić, że z wielką trudnością udało mi się ustawić pedał gazu na obrotach: 1000 i 1500 - minimalny, dosłownie milimetrowy skok pedału gazu powodował, że obroty szły ostro w górę.
I tak: przy naciśniętej nodze na pedał gazu przy obrotach 1000 (pedał trzymany cały czas w jednej pozycji), wrzuconej jedynce i powoli poszczanym sprzęgle, obroty spadły niemal do 0 obr/min.
Przy takiej samej sytuacji, ale obroty "ustawione" nogą na pedale gazu na 1500, puszczając sprzęgło, obroty spadły do jakichś 300-400 obr/min.

Jakieś sugestie?
bary75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem