Cytat:
|
u mnie działa to tak
pokrętło na 0 - świecą tylko ledy
pokrętło na pozycyjne - świecą ledy oraz pozycyjne po czym ledy gasną po paru sekundach
pokrętło na reflektory - świecą tylko reflektory
pokrętło na reflektory automatyczne - Czujnik nasłonecznienia automatycznie steruje pracą ledy - reflektory w zależności o nasłoneczniania co sygnalizuje na desce kontrolka świateł
ponadto po otwarciu drzwi kierowcy zapalają się pozycyjne i ledy na 50% po zamknięciu drzwi ledy świecą na 100 % po czym gasną po kilku sekundach
po naciśnięciu sprzęgła też zapalają się Ledy po czym gasną tak samo jak o otwarciu drzwi po kliku sekundach lub gasną po zapaleniu auta i czujnik wykryje ze jest za ciemno
|
Marcin, trochę to wszystko skomplikowane i nie jestem pewien, czy te światła dzienne da się podłączyć na kilka sposobów.
U mnie wygląda tak:
1. nie mam czujnika zmierzchu (który chciałbym w przyszłości założyć);
2. otwarcie samochodu powoduje zapalenia się pozycyjnych (przód i tył) - gasną po jakimś czasie;
3. Przełącznik w poz. 0 - nie świeci się nic ale po odpaleniu silnika zapalają się tylko dzienne LED - i to jest jak najbardziej prawidłowe;
4. Przełącznik w pozycji światła pozycyjne - dzienne LED przygasają i zapalają się światła pozycyjne przód i tył +tablica - moim zdaniem przednie pozycyjne niepotrzebnie skoro LED-y dzienne przygasają i mogłyby spokojnie spełniać funkcję pozycyjnych;
5. Przełącznik w pozycji mijania - nadal świecą LED-y dzienne na 50%, H7 mijania (to oczywiste) ale nadal świecą się postojówki z przodu (znów nie potrzebnie);
Niby wszystko ok tylko po co świecą się postojówki przednie skoro LED-y dzienne przygasają i mogą pełnić tą rolę.
Piszę o tym, gdyż mój mondeo mk4 po lifcie ma LED-y DRL i tam postojówki są zaślepione a ich funkcje przejęły właśnie oryginalne światła DRL.
Zastanawiam się czy jest sposób aby w przypadku naszej dokładki dziennych w foce jakoś je tak podłączyć, żeby tak jak w mondku całkowicie standardowe postojówki przednie wyeliminować.
Przecież te DRL mogłyby całkowicie przejąć te funkcje.
Ciekawe jak jest to rozwiązane w przypadku focusa mk3 z ksenonami i fabrycznymi DRL-ami w reflektorach.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.