Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie
Masz kogoś kto ma elm i forscan? Sprawdź parametry pracy EGR będziesz widział czy ma opóźnienie i czy się zamyka.
Po wtóre ten silnik ma od groma rurek zaworów i uszczelek nie mówiąc o czujjnikach, każda dysfunkcja układu dolotu powietrza czy spalin z automatu widoczna jest przez komputer, każdy problem z połączeniem czujnika z PCM np zbytni opór w przetartym kablu od maf potrafi sfałszować pomiar rezystancji i komputer dobierze mieszankę nieodpowiednia dla warunków
Kasztaniacki nie ma prawidłowej charakterystyki pracy EGR jest to dość złożony proces a prace EGR bada się na podstawie rejestracji parametrów zadanych a wykonywanych, jeśli nie domaga można pokusić się o zresetowanie zapamiętanych parametrów pracy EGR wtedy komputer zapamieta skrajne położenia zaworu, badamy ponownie rejestrując przebieg pracy jeśli niedomagania np dotyczą zwłoki w działaniu to kończy się żywot EGR a znam to z autopsji na tym silniku mam EGR który nie domagał i zablokował się tydzień temu. W sobotę gimnastyka Nobla za miejsce montażu ale wyjęty nie był usyfiony a jedynie z elementu w prowadnicy wysypal się czarny proszek, wyczyszczony przedmuchany wymyty jednak ma wadę w położeniu powrotnym jakieś 5-10 stopni przed skrajnym położeniem silniczek ma tendencje do blokowania myślę ze syf który był blokował go w tym miejscu i się wyrobił widać po tym widelcu przy silniku ubytek materialu, miałem nie domknięty EGR i tak pokazywał IDS wczesniej, po założeniu błąd sam znikł po pierwszym odpaleniu, EGR zamyka się do końca ale z dużą zwłoka przez dwa dni na IDS ie sprawdzalem i jest błąd o dziwo nie ma go na zegarach, dotyczy właśnie opóźnienia zalecane przejazd pod gòrke i z górki z naprzemiennym przyspieszaniaem i zwalnianiem jednak błąd nie ustepuje.
Parametry pracy możesz zobaczyc w forscanie
|