Temat: [Focus 2004-2008] Szarpie na zimnym objawy 1.6TDCI
View Single Post
Stary 19-01-2015, 21:11   #1
sianes
ford::beginner

Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Szarpie na zimnym objawy 1.6TDCI

Witam, czytałem już kilka tematów o podobnej tematyce ale nikt tak do końca nie napisał co było przyczyna objawów. Auto Focus mk2 2005 1.6tdci 109KM.
Objawy rozpoczęły się wraz z nadejściem zimy: po odpaleniu silnika zimnego np. rano i jeździe w zakresie ok 1200 - 1800 obrotów auto czasem szarpie przez ok 2s - wciśniecie mocniejsze gazu ponad 2000 obrotów - objawów brak.
Moc jest.
Auto puszcza biała chmurę tylko po odpaleniu - nie kopci na czarno.
Pali na dotyk zawsze.
Po rozgrzaniu objawy ustępują - brak jakichkolwiek szarpnięć choć mam delikatne wrażenie, ze przy jeździe ze stałą prędkością i obrotach ok 1800 delikatnie drży kierownica i pedał gazu...

Bylem na odczycie błędów i było kilka dotyczących np nieprawidłowego działania świec czy tez obwodu elektrycznego wtryskiwaczy 2 i 3. po skasowaniu i odpaleniu ponownym błędy już się nie pojawiły.

Dodam, ze im cieplej tym objawy są mniej widoczne. gdy był cieplejszy dzień - około 13 stopni opisane objawy nie wystąpiły.

Mechanik sprawdził świece - podobno są ok - wlał mi do baku jakiś Valvoline do czyszczenia układu paliwowego i powiedział żeby wyjeździć bak, jak na razie jestem w połowie baku i brak poprawy.

Czy to koniec wtryskiwaczy i nieuchronnie czeka mnie ich wymiana?
Co może być jeszcze przyczyna takich objawów?
Proszę o wasze opinie i z góry dziękuję
sianes jest offline   Odpowiedź z Cytatem