View Single Post
Stary 21-01-2015, 00:00   #27
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: system start stop

Jeżeli chodzi o rozrusznik, to rozruszniki Valeo dla systemów Start/Stop projektowane są na 100 x większą ilość cykli rozruchu. W rozrusznikach montowane są dłuższe szczotki, inne łożyska satelitek, a w niektórych modelach jest też podwójny system załączania napięcia na silnik rozrusznika (żeby się nie restartował komputer). System Start/Stop jest tylko dla ekologów. Jest to najtańszy sposób na podniesienie normy ekologicznej (euro 5?).

Co do permanentnego wyłączenia systemu, to moim zdaniem jest taka opcja. Kiedyś miałem okazję prowadzić takie auto dla kumpla. Zatrzymałem się na poboczu żeby wziąć coś tam z bagażnika, silnik wyłączył się otworzyłem drzwi kierowcy, pojawił się komunikat że system jest aktywny. Chyba wtedy odruchowo przekręciłem kluczyk w stacyjce i włączyłem z powrotem do stanu zapalenia się kontrolek. System już się nie uaktywnił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do przywrócenia działania trochę się nakombinowałem, procedura taka sama.
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem