View Single Post
Stary 22-01-2015, 00:12   #32
Endriu1.8
ford::beginner

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Reklamacja przeglądu "przedzakupowego" - odpowiedzialność ASO - jak to wywalczyć

Cytat:
Napisał Krzysztof2507 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Co do czarnego oleju, to tak jest, dzisiaj wymieniasz przejedziesz 5 km i olej jest czarny, a co dopiero po 150 km. Sprawdź następnym razem jak wymienisz na olej Motorcraftw ASO czy poza ASO. Castrol trzyma się może troszkę dłużej, ale też czarnieje
Jeśli masz czarny olej po przejechaniu 5km, to kolego radzę Ci ściągać miskę i czyścić, bo masz w niej pełno syfu.
Olej czernieje w dieslu bardzo szybko, ale nie po kilku, a po kilkuset kilometrach.
Chyba, że ktoś leje najtańszy syf z biedronki i wymienia co kilka lat, albo kilkadziesiąt tysięcy przelotu.
Najlepiej ściągnąć michę, wywalić szlam, a następnie zalać najtańszym syntetykiem 0W i pogonić auto troszkę. Ponowna wymiana po góra tysiącu kilometrów.

Jeśli chodzi o ASO, to z doświadczenia wiem, że ludzie korzystają głównie z uwagi na gwarancję. Sam mam klientów, którzy w okresie gwarancyjnym wpadają do mnie na zmianę oleju i filtrów. Hamulce również zdarza mi się robić w okresie gwarancyjnym.
Koszt usługi robi swoje.
Endriu1.8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem