Odp: Wysokie spalanie, Brak mocy 2.0b 145km
Panowie, być może jesteście przyzwyczajeni do sposobu rozwijania mocy diesli i dla uzyskania podobnego efektu ciśniecie za mocno gaz? Ten silnik w Mondeo wystarcza, ale trudno jest mówić o szalonych osiągach.
W jakich warunkach palą wam tyle auta? Czy musicie rano długo je rozmrażać, stoicie w korkach na zimnym silniku? W trakcie srogiej zimy komputer pokazuje u mnie jakieś 12-13 litrów w cyklu miejskim (czasem trochę więcej) ale auto stoi na dworze i wymaga "odkuwania" z lodu, dodatkowo każde ruszenie się oznacza dla mnie kulanie się po ścisłym centrum, często na samym wyjeździe z parkingu stoję 10-15 minut na ssaniu i niedogrzanym motorze... Przy aktualnej pogodzie waham się w okolicach 10-10,5 l/100km.
Na waszym miejscu sprawdziłbym sondę (sondy) lambda - u mnie wymieniono jeden z czujników na gwarancji, bo auto nagle zaczęło palić jak smok. Nie było Check Engine, błędów na komputerze albo spadku mocy. Wyraźnie odznaczało się jedynie spalanie - delikatna jazda w trasie dawała ok 9 litrów, a w mieście we wspomnianych, zimowych warunkach wciągał po 17-18 litrów na 100km i to chyba nie był jeszcze kres jego możliwości.
Ostatnio edytowane przez Pastoo ; 22-01-2015 o 22:46
|