Zanika ESP co jest ?
Samochód posiadam od 6 lat i w każdą zimę występował problem z ESP w trakcie jazdy potrafiło się wyłączyć (świeci kontrolka ESP)i po kilku dniach gasła i ESP działało. Zdarzało się też od razu po uruchomieniu stacyjki świeciła kontrolka (mimo, że poprzedniego dnia samochód normalnie pracował aż do zaparkowania i wyłączenia) przez cały dzień, lub kilka, aż kolejnego dnia od razu uruchomienie samochodu było ok (kontrolka ESP zgasła z pozostałymi).
Obecnie zdarzyło się, iż od uruchomienia samochodu ESP nie działało, po przejechaniu 3km nagle samochód wyłączył się podczas jazdy (silnik i elektryka) na około pół sekundy. Zrobiłem jeszcze 3 km i po zatrzymaniu chciałem jeszcze raz uruchomić pojazd - bez skutku.
Samochód został odholowany do warsztatu, gdzie okazało się, że strzelił bezpiecznik od rozrusznika (dokładnie od elektromagnesu rozrusznika). Wymiana nic nie dała. Został wyjęty rozrusznik i cały był w środku roztrzaskany. Został wymieniony na nowy i pojazd dało się uruchomić (nadal nie było ESP). Po przejechaniu 25km zaczął w trakcie jazdy pracować rozrusznik. Od tego momentu odpalanie samochodu wyglądało tak, że na stałe nie było bezpiecznika od rozrusznika, przekręcałem stacyjkę na pozycje kontrolek, po czym na chwilę (czas uruchomienia) wkładałem bezpiecznik, po czym szybko wyjmowałem. Po 6 dniach wróciło do momentu z naprawy (samochód odpalał i nie kręcił cały czas rozrusznik po odpaleniu - bezpiecznika nie musiałem wyjmować) - nadal nie było ESP.
Po kolejnej (długiej) wizycie w warsztacie okazało się, że obok skrzynki z bezpiecznikami (przy nogach pasażera - przy drzwiach) idzie wiązka i w niej było gdzieś zwarcie i wilgoć. Elektryk wymienił 2 kable (nie wiem jakie, ale przeciął wiązkę i puścił dwa bezpośrednio gdzieś). Po tej operacji wszystko było ok, ESP działało. Po kolejnych 5 dniach znowu od pierwszego uruchomienia ESP nie działa.
Samochód nie miał wypadku (gdzie np. wiązka kabli mogłaby być uszkodzona), jest garażowany od samego początku (zawsze jest temperatura dodatnia w garażu). Komputer pokazuje błąd czujnika położenia kierownicy.
Gdzie mam szukać prawdziwej przyczyny ?
|