Cytat:
|
"Jeżeli policja Cie nie zatrzymała, a prosi (bo żądać to se może...) o okazania prawka. To najzwyczajniej odmawiasz i nic Ci nie zrobią. "
Ludzie nauczcie się czytać ze zrozumieniem!!!
A gdzie ja napisałem o odmowie okazania dowodu osobistego i rejestracyjnego?
Nie daję tylko prawka, bo nie ma podstaw prawnych do tego.
|
Odnosiłeś się do wypowiedzi dotyczącej twojego przedmówcy ktory zadał pytanie:
"To co można w takim razie zrobić - np pod takim pustym CH - zawrócę na ręcznym, policjant chce mi zatrzymać prawko - czy mogę odmówić wydania?? Tzn pokazać mogę - czy muszę - skoro to nie droga publiczna to chyba i bez prawka można sobie jeździć.
To jak to jest z tą odmową oddania prawa jazdy dla policjanta?? Można czy nie można? Czy wtedy jedzie się na komendę ??"
Precyzuj wypowiedź do konkretnej sytuacji a nikt nie będzie negował tego co piszesz tak szeroko - bo zapis twojej wypowiedzi brzmi jasno w skrócie że policja prosi a ty nie musisz nic okazywać - aby to sprostować i żeby przez tą wypowiedz twój kolega z forum nie miał nieprzyjemności zamiast 3 min normalnej rozmowy należało uściślić co komu wolno a co należy zrobić, jeśli nadal uważasz że policja prosi a ty nie musisz to stosuj tą zasadę bo może inni chcą zasięgnąć informacji żeby nie mieć nieprzyjemności w przyszłości
W odpowiedzi na nurtujące pytanie odniosę sie do Ustawy o ruchu drogowym - nie będę tu cytował ponieważ można poczytać ale postaram się wyjaśnić to co części osób jest niezrozumiałe:
W zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestnika ruchu, ustawa jest stosowana również na drogach innych niż publiczne, oznakowane jako strefy ruchu i strefy zamieszkania, oraz poza tymi miejscami w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób i wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych. Precyzuje to dość jasno Art. 1 ustawy a wynika z tego, że w odniesieniu do uczestników ruchu na drogach publicznych oraz na tych niepublicznych, które leżą w strefie zamieszkania, zastosowanie mają wszystkie przepisy. Zatem może zaistnieć sytuacja, że droga wewnętrzna będzie leżała w strefie zamieszkania i do ruchu odbywającego się tam będą miały zastosowanie wszystkie przepisy włącznie z sankcjami zawartymi w kodeksie wykroczeń.
Natomiast Art. 2 posiada definicję
droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt
droga publiczna – droga w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.2)) - czyli Drogą publiczną jest droga zaliczona na podstawie niniejszej ustawy do jednej z kategorii dróg, z której może korzystać każdy, zgodnie z jej przeznaczeniem, z ograniczeniami i wyjątkami określonymi w tej ustawie lub innych przepisach szczególnych, kategorie to drogi krajowe, wojewódzkie, powiatowe i gminne
te ostatnie stanowią chyba największy problem - tu kolega hak64 może powie coś więcej jeśli nie sprecyzuję, a mianowicie jeśli poruszamy się drogą nie ma ona oznaczenia że jest drogą gminną ani że jest drogą wewnętrzną chociaż art. 7 ustawy o drogach publicznych mówi że do dróg gminnych zalicza się drogi o znaczeniu lokalnym niezaliczone do innych kategorii, stanowiące uzupełniającą sieć dróg służących miejscowym potrzebom, z wyłączeniem dróg wewnętrznych a art. 8 wskazuje że drogi, drogi rowerowe, parkingi oraz place przeznaczone do ruchu pojazdów, niezaliczone do żadnej z kategorii dróg publicznych i niezlokalizowane w pasie drogowym tych dróg są drogami wewnętrznymi
tutaj należy uważać ponieważ możemy poruszać się droga gminną mając przeświadczenie że jest to droga wewnętrzna, gmina nie musi znakować a zarządca drogi musi znakować że jest to droga wewnętrzna, drogą gminną może być np droga dojazdowa z drogi publicznej do lasu
poza strefą zamieszkania, strefą ruchu i droga publiczną nie mają zastosowania przepisy dotyczące posiadania uprawnień czy wymaganych dokumentów, a nawet dopuszczalnej prędkości i zapinania pasów ale odpowiadamy za realne niebezpieczeństwo i zastosowanie mają przepisy regulujące relacje pomiędzy uczestnikami ruchu, np. dotyczące pierwszeństwa przejazdu itp
strefa zamieszkania to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi - tu obowiązują specyficzne zasady ruchu drogowego
strefa ruchu – obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi
w obu przypadkach wymagane jest oznaczenie odpowiednimi znakami i obowiązują tam przepisy ruchu drogowego
gdzie możemy spotkać strefę ruchu ? właśnie przed marketem - gdy skręcamy na parking przed marketem warto zerknąć jakie znaki tam stoją - jeśli to jest strefa ruchu z ograniczeniem prędkości 20 km/h to na pewno w nocy nie możemy śmigać i walić bączki na ręcznym, obowiązują nas znaki postawione na tym terenie, zasady ruchu drogowego i mamy mieć dokumenty jako kierujący pojazdem natomiast piesi tracą przywilej w postaci pierwszeństwa na placu i chodzą chodnikami albo wyznaczonymi strefami ( uwaga strefą ruchu pieszego może być bardzo długie przejście dla pieszych )
kiedy nie musze mieć prawka - poza strefą zamieszkania, ruchu i drogą publiczną
kiedy musze okazać prawko chociaż nie prowadziłem pojazdu - w każdym miejscu jeśli je mam i w trakcie legitymowania, kontroli itp uprawniony zażąda okazania dokumentu a nie mam innego zawierającego takie dane jak imię i nazwisko, pesel ( lub data urodzenia, miejsce imiona rodziców i nazwisko rodowe ), zdjęcie, adres, dane identyfikacyjne dokumentu lub np. zdjęcie na okazanym dowodzie osobistym nie odpowiada rzeczywistości, okazany dokument jest nieczytelny itp itd
kolega hak64 może coś uzupełni