View Single Post
Stary 24-01-2015, 13:28   #39
Endriu1.8
ford::beginner

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Zatrzymane prawo jazdy

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy, że zgłaszający potwierdzi, że "tak, ten pan przyjechał tym samochodem". Wtedy już nie będą prosić, tylko żądać... Mało tego, to że stałeś przy samochodzie, którym wcześniej przyjechałeś (wg zgłaszającego) z otwartym piwem jest już podstawą do poddania cię badaniu na alkomacie. Jeśli wyjdzie wynik powyżej 0,2 promila, to o prawko będziesz "walczył" w sądzie. Przy czym będziesz musiał udowodnić, że piłeś dopiero po zatrzymaniu pojazdu, a nie przed. Nawet jeśli ci się ta sztuka uda, to do czasu rozprawy będziesz jeździł na rowerku...
Powiedz mi od kiedy w Polsce trzeba udowadniać swoją niewinność?
To policja i sąd MUSZĄ udowodnić Twoją winę. W innym wypadku jesteś zawsze niewinny. No chyba, że proces jest tak uczciwy jak politycy.

I pokaż mi przepis, który nakazuje właścicielowi auta okazać prawo jazdy na żądanie. Oczywiście gdy auto jest zaparkowane na parkingu, a ja stoję tylko obok niego. To, że piję piwo, a przyjechałem kilka godzin wcześniej nie ma nic do tego. A na rowerku, to mogą sobie jeździć Ci, którym policja jest w stanie wcisnąć takie głupoty.

Równie dobrze mógłbym nie okazać dowodu rejestracyjnego, bo nie muszę go posiadać, gdy stoję przy zaparkowanym aucie. Nie siedzę w aucie! Nie muszę nosić dokumentów skoro nie mam zamiaru nigdzie jechać. A nawet jeśli jechałem wcześniej bez dokumentów, to nie mogą mnie za to ukarać, bo nie są w stanie mi tego udowodnić. Tak samo jak tego, czy piłem kilka godzin wstecz.
Jedyne co mogli zrobić w takim przypadku, to czekać, aż wsiądę i ruszę. Niestety, albo stety mieszkam dwa bloki dalej i nigdy nie jeżdżę po alko, więc mogli mnie cmoknąć.
Takie są realia i przerabiałem to kilkukrotnie, więc nie pisz bzdur, bo ludzie czytają i wierzą.
Jeszcze trochę to będą się bali wyjść z domu po piwo na kacu, bo będą przechodzić obok zaparkowanego auta i mogą stracić uprawnienia. W końcu wcześniej sami je zaparkowali. A w skrajnym przypadku również auto.
Może jeszcze napiszesz, że jak mam w portfelu dowód rejestracyjny i % we krwi, to też mi prawko zabiorą?

Trochę powagi kolego.

Ostatnio edytowane przez Endriu1.8 ; 24-01-2015 o 13:30
Endriu1.8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem