Miasto, a miasto, jazda po mieście w korkach i jazda po mieście poza korkami itd.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przykład, zatankowałem samochód, skasowałem komputer i od razu po wyjeździe ze stacji paliw utknąłem w korku - 1km pokonałem w ok. 30 minut - wynik średniego spalania z rozgrzanym silnikiem to 14,6 litra i dalej by rosło, ale wyjechałem z korku.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A poważnie to np. ostatnio Mondeo pokonuje trasę tylko 6 km i wraca do domu po kolejnych 8-9 godzinach - tak się złożyło, że na tym zbiorniku nigdzie nie wyjeżdżałem poza miasto, a dojazd do pracy to ok. 6 świateł (dużo) i oczywiście na tych światłach są największe przyrosty spalania (silnik jeszcze nie rozgrzany na pierwszych światłach i duża masa auta) - wynik z 400 km to 10,8 l - rekord spalania (i komputer pierwszy raz pokazuje jazdę na zimnym silniku w aż 53% !!! - chociaż do tych wskazań miałbym zastrzeżenia, bo silnik bardzo szybko łapie temperaturę i nieźle ogrzewa wnętrze )
Najczęściej przy jeździe 70% miasto (dużo sygnalizacji świetlnej) i 30% trasa to zużycie 8,5-9,9 litra - jazda płynna, ale nie kapelusznikowa.
Postaram się sprawdzić bardzo nieekonomiczną jazdę w w.w. warunkach.
Czasem nawet bardzo zabity filtr powietrza potrafi zadusić moc silnika i zwiększyć konsumpcję paliwa.
M...