Odp: MkIV 2.3 aut, Szarpniecie przy wrzucaniu R
Zalecenia są pewne różnych sprawach - np - bez szaleńst Dieslem na zimnym, żeby silnik popracował przed wyłączeniem w TDieslu, a do automatów - w mrozy dobrze jest z minutę żeby skrzynia na P popracowała. To zalecenia - można się do nich stosować albo i nie.
Co do szarpania. Czy była kiedykolwiek robiona aktualizacja softu silnika i skrzyni ?
Ja w ten sposób wyleczyłem Mazdę 6 2.3l 2004 - automat Tiptronic - szarpało z 1 na 2 - więszkość mechaników (pseudo od automatów) powiedziało że skrzynia na nową ma iść - w usa poczytałem i okazało się że tam w 90% pomagała aktualizacja softu - wiązało się to ze zmianą sterowania napinaniem jakichś taśm przed puszczeniem na nie momentu.
Po aktualizacji w serwisie (który nawet nie wiedział ile za to policzyć i prosił o wizytę jak coś się poprawi) jak ręką odjął. A zimą szarpało przy minimalnych obrotach tak że koła piszczały przez sekundę. Serwis był bardzo zdziwiony bo już kilka razy zmieniali skrzynie z powodu takich szarpnięć w mazdach 6 zza oceanu.
|