Cytat:
|
Czytam i nie wierzę, że emerytowany policjant takie rzeczy pisze... Zawsze każdy po 3 piwach ma mieć 0,6 promila ? Rozumiem że waga, płeć, wiek, czas jaki upłynął od wypicia, rodzaj piwa jest tu bez znaczenia wg Ciebie?
|
Jeszcze jeden, któremu w tańcu przeszkadza dziura w skarpetce. Napisałem o średnich wartościach. Gdybym miał opisywać wszystkie zależności, rządzące tym zjawiskiem, to musiałbym napisać o cukrzycy, dietach, chorobach wątroby i niektórych dziedzicznych obciążeniach. A to jest temat o zatrzymanych uprawnieniach do kierowania i ewentualnych możliwościach uniknięcia tego typu kary, jak również uprawnieniach policji w przedmiotowym zakresie.
Cytat:
|
Żeby było śmieszniej, ten znak został ewidentnie namalowany przez właściciela własnoręcznie
|
To otwiera się pole do popisu. Samowolne ustawianie, czy malowanie znaków jest karalne, zatem niestosowanie się do takiego znaku nie może i nie powinno być karane. Co prawda właściciel stacji paliw z pewnością wystąpił do właściwego wojewody o zgodę na oznakowanie stacji (jest to jeden z warunków odbioru), ale same znaki muszą mieć określone parametry (wielkość, kształt, kolor, elementy odblaskowe) regulowane ustawą. Tak więc, jeśli na drodze przed stacją paliw nie było ciągłej linii, zakazu skrętu, nakazu jazdy w innym kierunku, to nałożony mandat jest co najmniej kontrowersyjny.
Cytat:
|
Nawet nie wiedziałem, że można odstąpić od wylegitymowania się jeżeli funkcjonariusz na moją wyraźną prośbę nie poda mi swojego stopnia, imienia i nazwiska, numeru legitymacji służbowej i przydziału służbowego
|
To też nie do końca prawda. Dotyczy bowiem funkcjonariuszy nieumundurowanych. Umundurowany może skorzystać z możliwości jakie daje zapis w Ustawie o Policji i traktujący o czynnościach niecierpiących zwłoki (bywają sytuacje, gdy nie ma na to czasu). Załóżmy, że jesteś świadkiem, bądź poszkodowanym w rozboju, czy pobiciu, a sprawca ucieka na piechotę do lasu, korzystając ze "swojego" prawa sam sobie szkodzisz.