Mondeo MK4. Jaki rocznik i wersja silnika
Witam.
Przymierzam się do kupna Forda Mondeo MK4. Mój budżet to około 40 tys zł.
Nie robię zbyt dużych rocznych przebiegów (max 20 tys rocznie, połowa z tego w mieście). Jestem zdecydowany na kupno wersji benzynowej 2.0, kombi lub hatchback.
W związku z tym pytanie do forumowiczów:
Czy przy tym budżecie warto szukać wersji po liftingu? Znalazłem kilka ogłoszeń lekko przekraczających mój pierwotny budżet (ceny około 42, 43 tys zł). Ich plus to właśnie stosunkowo młody rocznik 2011 i wersja po liftingu. Z drugiej strony mam samochody przed liftingowe z rocznika 2009, z trochę większym przebiegiem za to kosztujące w granicach 35-37 tysięcy.
Mam dylemat: czy dołożyć kilka tysięcy do młodszego samochodu, po liftingu. Czy też zaoszczędzić i kupić trochę starszy egzemplarz.
Drugie pytanie: jeśli wersja po lifcie, to już zdarzają się samochody z silnikami ecoboost. Zazwyczaj są wyraźnie droższe niż 2.0 wolnossący. Jednak zdarzają się też ceny koło 43 - 44 tysięcy.
I tu kolejny dylemat: czy ecoboost 1.6 160 KM da mi jakieś rzeczywiste oszczędności na benzynie (katalogowo pali mniej niż 2.0 140 KM). I czy te wszystkie potencjalne oszczędności nie zostaną zeżarte przez jakąś niespodziewaną awarię bardziej wyżyłowanej jednostki.
Co do mocy, to z tego co czytałem o wolnossącej benzynie 2.0, to jest wystarczająca na ten samochód. Dodatkowe 20 KM które oferuje ecoboost zbytnio mnie nie obchodzi.
Pozdrawiam
|