Temat: [Focus 2004-2008] 1,6 TDCI 90KM czasem gaśnie
View Single Post
Stary 04-02-2015, 11:29   #1
WST
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: nie ma
Rocznik: brak
Domyślnie 1,6 TDCI 90KM czasem gaśnie

witam,
jako świerzy nabywca FOCUSA pomyślalem sobie że może tutaj uzyskam jakąś podpowiedz bo mam problem z silnikiem.
Problemem jest "loteryjnie" gasnący silnik....
Czasami można przejeździć cały dzień i nic się nie dzieje a czasami jest tak że auto odpala rano jak gdyby nigdy nic a po przejechaniu krótkiego odcinka gaśnie. Czasami odpala po kilkukrotnym kręceniu czasami już nie. Pomagam sobie doraźnie tryskając "samoodpalacz/plak" oczywiście zdając sobie sprawę że jest to rozwiązanie niebezpieczne. Po takim odpaleniu znowu jest dobrze aż do czasu kiedy znów "gubi" obroty i gaśnie...
Dzieje się to zazwyczaj wtedy kiedy spadają obroty (dojazd do skrzyzowania, praca na wolnych) oraz czasami gdy najadę na jakiś drobny wybój na drodze lub miejskiego zwalniacza prędkości.
Ze 2 miesiące temu działo się podobnie ale kiedy mechanik odpowietrzył układ paliwa był spokój.
Myślałem że układ dostaje gdzieś lewego powietrza ale teraz już nie wiem...
Co ważne od kilku miesięcy czasami (powtarzalność przypadkowa) na wolnych obrotach słychać było głośniejszą pracę silnika ale po przegazowaniu ustawało i silnik pracował normalnie.
Czy może to być awaria pompy wtryskowej?
Filtr paliwa oczywiście wymieniłem niedawno ale nic to nie zmieniło.... Widzę że mechanicy nie bardzo chcą się w to bawić twierdząc że to dizeli i odsyłają do specjalistycznego servisu (a tam sami wiecie jak jest)
POMOCY ;-)
WST jest offline   Odpowiedź z Cytatem