Witam,
Moj focus zachowywal sie identycznie, po zalozeniu gazu podczas jazdy 120km/h lub pod gore/wiatr wskazowka temperatury zaczynala szalec- wchodzila na czerwone pole na ok 10 sek po czym po odpuszczeniu z predkosci wracala do pionu... przesledzilem ten temat i inne o tym i po konsultacji ze swoim gazownikiem a ten po konsultacji z serwisem firmy instalacji gazowej stwierdzil iz to tylko bledne wskazania, fizycznie sie nie przegrzewa...jednak jazda ze wskazowka na czerwonym polu i zapalajacy sie wykrzyknik byl nieco stresujacy i postanowilem wyjac kulke termostatu. Podczas tej czynnosci gazownik (wykonywal mi to w ramach gwarancji mimo ze w sumie sytuacja pojawiala sie rowniez na benzynie, ale w sumie to ingerencja w uklad chlodzenia to rozpoczela) na wezu do nagrzewnicy na kolanku stwierdzil zgrubienie a w srodku zawezenie...wybil to ze srodka i postanowilismy na razie nie ruszac termostatu i zobaczyc....co sie okazalo- jak reka odjal..testowalem kilkakrotnie samochod na trasie jadac dluzej z predkoscia 120/140 i nic...wskazowka jak pan bog przykazal na srodku i ani drgnie (nawet lodz podwodna sie przestala swiecic przez kilka dni)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem laikiem w sprawach mechaniki nie wiem po co bylo to zwezenie przed nagrzewnica, byla o tym mowa chyba juz w tym temacie, nie mam rowniez pojecia czy to faktycznie to wyjecie pomoglo czy po prostu wylanie plynu i zalanie na nowo...odkad sledze ten problem wiem ze moze to byc wszystko.