View Single Post
Stary 04-02-2015, 15:22   #79
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał camelelc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moj focus zachowywal sie identycznie,
zakładam że identycznie względem mojego, bo do tematu podczepiło się kilka osób ze swoimi problemami.
U mnie zasada była jednak ciut inna, jadąc pod górę (a więc wciskając więcej, bardziej otwarta przepustnica) raczej nie było problemu, tylko przy jednostajnej szybkiej jeździe lub puszczeniu gazu przy dużej prędkości.
Zwężka przed termostatem faktycznie jest i jej temat był poruszany, choć już nie pamiętam do czego ona jest. Skoro jej usunięcie pomogło to tylko się cieszyć i nie wnikać, aczkolwiek auto fabrycznie ją miało i powinno w fabrycznej konfiguracji działać poprawnie.
Choć po nawierceniu dziurki w termostacie na razie nic nie robię i tak jeżdżę, to zaczynam podejrzeć trochę komputer. Na zimnym silniku w trybie diagnostycznym wskazuje mi temp. o jakieś 15 stopni niższą na dworze, a jak ktoś mi już odpowiadał w tym wątku, u niego temp była poprawna. Może więc komputerem coś źle sobie interpretuje.... nie wiem.
Celem potwierdzenia, możesz mi podać jaką u ciebie po nocy przed uruchomieniem silnika tryb serwisowy wskazuje temperaturę silnika, a jaka jest faktycznie na zewnątrz?
Poza tym, jak widzę po wpisach sam efekt końcowy (przegrzewanie) może mieć baaardzo wiele powodów i często nie tak łatwo rozwiązać tę zagadkę

Bump:
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem