Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
Śmigam na ACC już kilka dni, w tym przejazd 1000 km. Jest jednak mały zgrzyt - albo radar patrzy lekko za wysoko, albo kalibracja przebiegła u mnie w zły sposób. Bowiem po aktywacji ACC miałem akurat wyjątkowo kiepskie warunki (bardzo gęsty śnieg) co spowodowało, że po pierwsze był bardzo mały ruch samochodów, po drugie nie podjeżdżałem zbyt blisko poprzedzających samochodów, po trzecie sam śnieg mógł jakoś zakłócić ten proces. Jednak po ok. 50 km kalibracja się zakończyła, tylko że właśnie radar nie zawsze działa jak trzeba.
W skrócie - za ciężarówką lub autokarem ciągnie jak po sznurku. Ale osobówek jakby nie widzi - dopiero w ostatniej chwili, wtedy gwałtownie zwalnia, po czym ją gubi, więc znowu przyspiesza, itd. Stąd też mój pomysł, że może jest za wysoko skierowany. Z tego co pamiętam to sam radar jest przymocowany do ramy jakby śrubami czy kołkami (nie przyglądałem się wcześniej). Czy to może tutaj jest jakaś regulacja położenia? Pytam, bo wciąż jestem za granicą i mam tylko bardzo podstawowe narzędzia typu śrubokręt i komplet bitów. Jeśli taka regulacja jest prosta, to spróbuję to zrobić i przetestować podczas powrotu.
I jeszcze jeden objaw mi się przypomniał - jak mi nagle jakaś osobówka wjedzie przede mnie (np. po wyprzedzaniu) to mam komunikat "oczyść radar". Po paru minutach błąd znika. Dzieje się tak niezależnie czy mam aktywny ACC czy nie. Radar sprawdzałem, jest czysty.
Ostatnio edytowane przez bartekd ; 04-02-2015 o 19:18
|