View Single Post
Stary 06-02-2015, 17:02   #81
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niezapominajcie ze:
1-steorwnik silnika PCM moze wyliczac automatycznie temperature...
Kiedyś już chyba z Tobą w tym wątku z rozmawiałem, więc nie będę dublował wpisu, w skrócie u mnie były już 3 czujniki, a odłączenie w czasie pracy (lub nie) powoduje skok temp na maksa, nie ma tu wyliczania, że temp prawdopodobnie jest jakaś tam.

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2-termostat w 1,4 i w 1,6 wersjach jest na dolocie-do silnika-co w przypadku gdy jest cos nie tak z plynem-lub jest osad na silniku-lub jest slaby obieg -moze wplywac znacznie bardziej na przegrzewanie sie silnika
Też rozmawialiśmy i zgadzam się z tym ale u mnie to nie to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Podobnie ma np. 1,9 passat gdzie na dolocie do silnika tez zamontowano termostat.
To moje drugie auto, przebieg prawie 5x większy od foki i żeby włączył się wentylator od chłodnicy musi być na prawdę dobre lato i korki, tylko że tu jest czujnik, który mierzy fizyczną temperaturę płynu chłodzącego, a nie głowicy.

Badając swoją fokę, wiem że się nie przegrzewa, tzn. woda przy wyjściu z głowicy nie ma nawet 90 stopni, jednak pomiar termoparą w tym samym miejscu do jest czujnik w głowicy mówi że on nie kłamie i jest tam ponad 100 stopni. Tylko że wydaje się, że tam tyle może być, w końcu to bardzo blisko komory spalania.
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem