Odp: Odma - wycieki
lotek prosiłeś o zdjęcia dodatkowego separatora tak to wygląda (temat akurat na bieżących stronach więc w nim zamieszczam zdjęcia).
W moim przypadku pękła ta gumowa (czarna) membrana w odmie co wiązało się z przedostawaniem się jeszcze większej ilości oleju w cały układ dolotowy powietrza. Zakup nowej pokrywy i od razu separatora od Lublina+ montaż.
Opis jaki wklejam jest z e-maila który w ostatnim czasie wysłałem do kolegi z forum Volvo brykającego się z identycznym problemem:
Gdzie i mniej więcej jak widzisz na zdjęciach reszta to już trochę własnej inwencji:
1 – jak ułożyłem przy silniku otwór na harmonijce filtra powietrz dopasowałem jakiś gumowy kapsel może być ciasno spasowany korek od odmy do separatora dodatkowego jest wykorzystane kolanko oryginalne odma/harmonijka
2 – tak wygląda po wyjęciu średnic tych wężyków nie pamięta choć chcę ten grubszy wymienić na karbowany od sprzętu AGD lepiej się układa ten zrobił się bardzo twardy
3 – zbiorniczek którego nie widać na drugim zdjęciu co 5 kkm (na początku sprawdzałem częściej aby określić interwał czasowy napełnienia się zbiorniczka) podnoszę go i wylewam to co się uzbierało jest przy tym cieńszym wężyku na końcu spoczywa na osłonie silnika
I to cała filozofia – silnik dostaje czyste powietrze – czyste harmonijka przy filtrze pow/turbina/instalacja powietrzna/intercooler/przepustnica/kolektor dolotowy powietrza/egr.
Przez jakiś czas miałem połączony ten grubszy wąż do harmonijki filtra powietrza(inaczej to wyglądało) jednak te silniki mają jak już wiesz fabryczną odme bardzo kiepską i szybko dostają mocne przedmuchy nadal na turbinę i w całą instalację szedł olej były to już naprawdę małe ilości ale przerobiłem na stan obecny.
Widać nieraz zależy jak wiatr zawieje że z pod samochodu lekko zadymi w aucie nic nie czuć zostawiłem - wąż schodzi w okolice przekładni kierowniczej/sanki.
|