Odp: Rozładowujący się akumulator.
A ja ma zgoła odmienną sytuację, ciekaw jestem Waszej opinii.
1. kontrolka rozładowanego akumulatora (chyba) działa
jeżeli dobrze pamiętam to jakieś 3 lata temu w zimę, w bardzo duże mrozy akumulator rozładował i ów komunikat wyskoczył (z jakiegoś powodu poprzedni właściciel włożył akumulator o sporo za małej pojemności, co skutkowało problemem z rozruchem. Dodatkowo po dłuższym czasie wyszło, że bezpiecznik od świec był przepalony)
2. 2,5 roku temu w wakacje pojawiła się nowa varta silver i od tego czasu nigdy nie było kłopotów z uruchamianiem samochodu, a jeździł on sporadycznie. Akumulator od czasu do czasu (1-2 razy w roku) był profilaktycznie ładowany
3. jesienią Majaka wygrywał mi update to pojawiły się kłopoty. Nie udawało się zakończyć aktualizacji jednego ze sterowników, bo komputer przerywał proces. Okazało się, że powodem było niskie napięcia akumulatora około 11,7-9V (dokładnie nie pamiętam).
W tej nie wyskoczył komunikat "akumulator rozładowany", tylko update nie poszedł.
4. Po powyżej sytuacji sprawdziłem akumulator i wg testera akumulator jest już słaby. Od tego czasu częściej go profilaktycznie ładuję (gdzieś raz na 1-1,5 miesiąca).
5. Napięcie w teście zegarów oraz na voltomierzu jest identyczne i po naładowaniu wynosi około 12.2-3V, a następnego dnia spada gdzieś do 11,8-9V i tak się utrzymuje kilka dni.
Nadal bywają okresy, że czasem samochód stoi nawet i 5 dni - może wtedy jest 11,6-7V.
Mimo to w tym czasie nigdy nie pojawiła się ów komunikat, ani nie było problemów z rozruchem. Może zimna nie za tęga, ale okresowe -10 też nie stanowiło problemu (mam teraz nowe świece, które na 100% działają).
Ostatnio edytowane przez Hipos ; 08-02-2015 o 17:37
|