View Single Post
Stary 08-02-2015, 21:37   #84
camelelc
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1,6 zetec se + lpg
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

No faktycznie, nie wyraziłem się dość precyzyjnie, ale dokładnie o to samo mi chodziło, tzn, jechałem sobie normalnie, wskazówka wskoczyła na środek, wyskakuję na trasę, cisnę powiedzmy 120 i jadę tak jakiś czas, odpuszczam gaz-wskazówka leci na 3/4 a po pół sekundy już na czerwonym, jadę tak 80-90 km/h i po 10 sekundach wskazówka wraca na środek, i tak w kółko. Jednak jadąc dłużej te 120, bez odpuszczania gazu temp rośnie wolno, stopień po stopniu i również wskakuje na czerwone tylko po dłuższym czasie. Inna sytuacja np przy 100 km/h pod wiatr- wskazówka leci na 3/4 skali bez odpuszczania albo jadac pod górę wskazówka wędruje na czerwone pole juz przy mniejszej prędkości(testowane w górach było nawetGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Zauważyłem jednak że problemy te głównie występowały na 5 biegu, testowałem kiedyś jazdę jakiś czas z prędkością 110-120 na 4 biegu i wskazówka została na środku, jednak w innym teście wskazówka osiągnęła czerwone pole też na czwórce, jednak nie było to taką reguła jak na 5 biegu, gdzie problem ten występował za każdym jednym razem. Należy tu również wspomnieć o sytuacji jeszcze sprzed założenia LPG..zaraz po kupnie foki testowana była prędkość maksymalna...leciałem chwilę 190km/h i po odpuszczeniu wskazówka powędrowała na czerwone ale tylko na chwilę, uznałem że to normalne bo pedał był w podłodze dłuższy czas, jednak był to jeden jedyny raz kiedy widziałem wskazówkę w tamtym miejscu przed założeniem gazu. Trochę już zgłupiałem i nie wiedziałem w końcu czy silnik się fizycznie grzeje czy tylko myśli że się grzeje, wybrałem tę drugą opcję stwierdzając że widocznie foka lubi wysokie temperatury i że musi być "OGIEŃŃŃ!!" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak kiedy olałem wskazówkę i leciałem sobie 120, potem 140 to po pobycie jakiś czas na czerwonym polu pojawiał się wykrzyknik (jednak w sumie wykrzyknik zapalając się też pewnie sugerował się wskazaniami komputera, które w końcu nie wiem czy były błedne czy nie) w ogóle ta jazda strasznie stresująca była przez cały czas, nie należała tez do przyjemności i stwierdziłem że dużo szybciej i dynamiczniej poruszałem się swoim poprzednim bolidem- poczciwym punto mk1 i już zacząłem za nim tęsknić...na szczęście mój gazownik świetnie się spisał wpadając na pomysł wyjęcia zwężki z tej rury, podczas dostawania się do termostatu z którego to miała być wyjęta kulka- wtedy pewnie też kombinowałbym z tymi kartonami jak w żuku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jednak wygląda na to że wszystko dobrze się skończyło, wreszcie da się normalnie jeździć- odetchnąłem z ulgą bo problem jest naprawdę specyficzny i w sumie nadal zerkam z niepokojem na tę szatańską wskazówkę kiedy jadę troszeczke szybciej jakiś czas i odpuszczam gaz... na szczęście stoi niewzruszona nawet nie drgnie. Koniecznie napisz czy pomogło wyjęcie tego pieroństwa z tej rury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. powodzenia!
OK wskazania temperatury dzisiaj po wejściu do samochodu:
-temperatura na zewnatrz: -1C
-temperatura głowicy w trybie serwisowym -16C
camelelc jest offline   Odpowiedź z Cytatem