@
hak64
Nawet nie tyle rozważają co ustawa została uchwalona o ile mi wiadomo i trafi teraz do Senatu. Jeśli Senat to przegłosuje bez poprawek to od razu trafi na biurko Bronisława.
Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony to raczej na pewno utemperuje niektórych, z drugiej strony obligatoryjne zatrzymanie prawa jazdy na sztywny okres 3 miesięcy zawsze będzie powodowało, iż tak samo zostaną potraktowane dwie skrajnie różne sytuacje:
1)przejazd 100 km/h na wąskiej uliczce w miasteczku obok szkoły w momencie gdy kończą się lekcje, a
2) jazda nocą 130 km/h na trzypasmowym moście Siekierkowskim w Warszawie (teren zabudowany z podniesionym ograniczeniem do 80 km/h i bezkolizyjnymi skrzyżowaniami jak na autostradzie).
Mi by bardziej odpowiadała inna formuła - można by nawet pozostawić obligatoryjne zatrzymanie uprawnień, lecz na okres przykładowo od 1 do 3 miesięcy - decyzja oczywiście należałaby do sądu.
Zniesienie immunitetu w przypadku wykroczeń drogowych dla naszych posłów pewnie nigdy się nie ziści, niestety.
Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka