Temat: [Mondeo 2000-2007] Błąd P1608 i P0216 co oznaczaja ?
View Single Post
Stary 10-02-2015, 00:38   #1
Sok z Banana
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo mk3 Kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Exclamation Błąd P1608 i P0216 co oznaczaja ?

Witam,

Mój mondek to kombi 2.0 tddi 115km, 2001r. Od razu mówię, że przeglądałem bardzo dużo podobnych tematów tylko żaden nie pasował w 100% do dolegliwości mojego mondeła. Mianowicie jeździłem sobie, wszystko było ok, podjechałem pod dom, zaparkowałem, zgasiłem silnik, wyszedłem z samochodu, wróciłem po 10min i już nie chciał odpalić i nie odpala nawet na sekundę. Pojawiła się oczywiście mrugająca sprężynka. Podłączyłem go pod kompa i wyskoczyły dwa błędy jak w temacie P1608 i P0216. Trochę poczytałem i na początku wymieniłem czujnik położenia wału korbowego, niestety nie dało to żadnego efektu. Z kolei ostatnio czytałem o przekaźniku pod aku, wyjąłem go i ładnie wyczyściłem (w środku oczywiście) i znowu nic... Natknąłem się również na podobny temat, w którym było napisane, że częstym winowajcą jest niekontaktujący przewód (czarno-zielony?) czy wtyczka do pompy paliwa tylko nie wiem gdzie dokładnie biegną te przewody i w ogóle potrzebuję waszej pomocy bo już łapie załamkę...
Zaznaczę jeszcze, że nie było przed ta awarią żadnych objawów ani nic z tych rzeczy, jeździł, śmigał bez problemów. A do tego czas mnie goni bo w czwartek rano mam jechać w góry ze znajomymi... moim mondeo oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam i czekam na szpilkach na waszą pomoc.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 30-11-2015 o 23:59
Sok z Banana jest offline   Odpowiedź z Cytatem