View Single Post
Stary 11-02-2015, 16:13   #193
odini

Domyślnie Odp: Nowe Mondeo mk5 - wrażenia z użytkowania

Ja o własnych spostrzeżeniach z krótkiej jazdy testowej MK5 Kombi nie chcę w ogóle pisać. Bo po co. Chcę mieć święty spokój. Zresztą pisanie czegokolwiek o prowadzeniu po 10 przejechanych km nie ma najmniejszego sensu. Tutaj bardzo duży wpływ mają opony i koła o czym ostatnio przekonałem się dzięki miękkim jak galareta oponom Bridgestona. Aby mieć prawdziwe porównanie w prowadzeniu czy to MK2 czy MK3 czy Mk5 tak naprawdę trzeba by wszystkie wyposażyć w te same opony i felgi. A testy odbywać w podobnych warunkach pogodowych.

Bo jaki ma sens testować Mondeo Mk5 w zimie a MK4 w lecie na zupełnie innych gumach. Praktycznie żaden. Na pierwszy rzut to oka można się jedynie wypowiadać o jakości plastików o ogólnym odczuciu.

Mondeo MK5 jest piękne ale tylko na kołach 18+. Ma naprawdę ładny wyświetlacz w desce rozdzielczej. Zdecydowanie ładniejszy od koreańskich transformersów i bardziej poważny a nie zabawkowy. Siedzenia trzymają mocno, dla mnie za mocno bo się przyzwyczaiłem do kanapowych w MK4. Ale niektórym to pasuje. Ten panelik w wersji o której pisze Zachar a taką samą podróżowałem to koszmar nie oszukujmy się. Ale radio cd600 w Mk4 to też był koszmarek. Czyli trzeba brać wersję z normalną nawigacją typu NX w MK4. Widziałem tylko na zdjęciach. A na nich prezentuje się dobrze. I ta gałka zmiany biegów z Mk4 nie wiem dlaczego tego nie zmienili. Nie mówię, że w MK4 była brzydka ale no cóż przecież to już 8 lat minęło od premiery MK4.
Plastiki deski rozdzielczej, podszybia drzwi - przyzwoite. Plastik tunelu- imitacja aluminium poniżej krytyki. Zgadzam się z Zacharem. Przydałoby się przynajmniej taka imitacja jak w MK4 Titanium. Auto jest nieźle wyciszone (Diesel). Mój MK4 chałasował na 1 i 2 biegu. Wyciszałem GMS 010B i GMS DP1 Teraz MK5 bez tych wygłuszeń jest tak samo cichy. Ale już przy 100 km/h poziom głośności chyba identyczny. Ogólnie samochód moim zdaniem znacznie ciekawszy od Passata poprzedniej generacji. Najnowszego jeszcze nie widziałem ale czytałem, że jakością wykonania odstaje znacznie na plus od MK5.
Czyli jest miejsce na poprawki w Mondeo. Gdyby auto kosztowało w titanium hybrydzie 90 tysięcy brałbym w ciemno.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 11-02-2015 o 18:47
  Otrzymano Naruszenie Regulaminu