Odp: 1,6 TDCI 90KM czasem gaśnie
Kolego odpowiem ci konkretnie na co zwróć uwagę bez potrzebnego gdybania i rozmyślania.
Po pierwsze zamontuj sobie gruszę na przewód paliwowy zasilający filtr paliwa, w silnikach HDI często ta gruszka występowała ford nie wiedzieć czemu nie montował a potem był same kłopoty jak np. wyjeździłeś paliwo, koszt około 10 pln, ja osobiście mam zrobioną ze złączkami przy filtrze paliwa. Wyeliminujesz w ten sposób dociekania czy układ ci się zapowietrza, sprawa prosta, jak auto zgaśnie pompujesz i będziesz czuł na samej gruszce że jest ciśnienie w przewodach albo będzie pusto. Wtedy szukasz nieszczelności. Dodatkowo znalazłem w ten sposób nieszczelność u kumpla na uszczelce filtra paliwa przy pompowaniu gruszką zaczęło uchodzić powietrze z ropą, normalnie tego nie było widać i obudowa filtra była sucha filtr w obudowie nowy. Nie wiem czy twój mechanik wiedział o tym ale jeśli montował filtr BOSH to ta uszczelka często nie trzymała, dopiero po porządnym dokręceniu dekla filtra było ok. Na samej obudowie masz mały odpowietrznik, który możesz odkręcić. Miałem przypadek że auto się zapowietrzało bo ten odpowietrznik był poluzowany. To jest jedna kwestia, która wyeliminuje ci domniemanie czy się zapowietrza.
Druga kwestia to EGR, miałem przypadek gdzie EGR właśnie w 1.6 tdci rozwalił się do tego stopnia że nie dało się auta odpalić. I oczywiście żadnych błędów nie było bo usterka była mechaniczna. Warto na to zwrócić uwagę, np. zdemontować i wyczyścić.
Trzecia kwestia to sprawdzenie pompy paliwa a konkretnie ciśnienia na wolnych obrotach i po dodaniu gazu, czyli dostaje tak zwane zadanie. Przypadek z życia wzięty we fiacie stilo, różnica między starą pompą a nową wynosił tylko 20 Bar gdzie normalnie nowa chodziła przy 270 Bar a stara miała 250 Bar, ale po dodaniu gazu nowa osiągała zadanie po 1 sekundzie a stara potrzebowała 3 sekundy. Efekt był taki że auto czasami gasło czasami trzeba było się poszarpać z odpaleniem itp.
Ciśnienie sprawdzi ci każdy kumaty mechanik lub zrobisz to sam ale potrzebujesz kompa, każdy AUTOCOM, i pewnie ELMconfig ci to pokaże nie wiem czy taki zwykły za 50 pln to ogarnie.
W każdym bądź razie zacznij pod gruszki dowiesz się czy się zapowietrza, potem czyść EGR, potem test wtrysków np. przelewami, potem test pompy. W Krakowie mam zaprzyjaźniony warsztat, który testuje wtryski na stole probierczym po 30 pln za sztukę.
|