Cytat:
|
Witam.
Mam podobny problem, tylko u mnie wywołany jest po część za niskimi obrotami. Czasami na jałowym zatrzymują się na trochę powyżej kreski (ostatniej przed tysiącem) czasami na równi, a czasami poniżej. Jeżeli poniżej, to całe auto drga. poduszka pod skrzynią ma lekkie pęknięcie gumy, a olejowa zaczęła pluć olejem. Tylko, że tak na prawdę to nie wiadomo, czy poduszki uszkodziły się od ciągłych drgań, czy silnik drga przez poduszki. Niezlokalizowanym problemem są za niskie obroty.
Problem drgań występuje od początku, a w międzyczasie wymieniłem rozrząd, świece, regulator napięcia, filtry powietrza, oleju, kabinowy.
Czy komuś udało się rozwiązać podobny problem?
|
Cytat:
|
U mnie kabina drga niezależnie, czy sprzęgło jest wyciśnięte, czy nie.
Podejmę próbę z wymianą obu poduszek, dam znać, jaki będzie efekt.
|
Kolego Ty masz 1.6 benzynkę (bez dwumasy), dlatego w twoim przypadku to nie wina poduszek silnika. Poza tym i przede wszystkim obroty nie mają prawa spaść poniżej trzeciej kreski (pod jedynką), a jeżeli spadają poniżej 700 obrotów, to zawsze potrzepie Ci budą, nawet jak masz dobre poduszki na silniku.
Sprawdź sobie silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy (potencjometr).
1. Pojeździj jakiś czas na odpiętej WTYCZCE od "krokowca", jeżeli obroty nie będą spadać poniżej 3 kreski, to go odepnij i podłącz "na krótko" pod akumulator (impulsywnie, nie trzymaj długo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i zobacz czy tłoczek się ruszy. Jak się ruszy to wyczyść krokowca w benzynie. Jak się nie ruszy to wymień (ok. 150 zł).
2. Jak obroty będą spadać poniżej 3 kreski na zegarze to wymień czujnik położenia przepustnicy (ok. 110 zł).
W Focusach (mk1) często się z tym spotykam.
Wymień (oczywiście samemu) obydwie części, bo objaw spadania obrotów poniżej min. i drgania autem oznacza, że silnik już dłuższy czas pracuje na nierównych obrotach, których obrotomierz, a tym bardziej kierowca nie czuje.
Jak nie trafiłem z diagnozą (5% szans
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) to może kable, może sonda lambda...
Kiedy podpinałeś auto do kompa?