Temat: [S-MAX 2006-2015] Chip 2.0 TDCI 140km
View Single Post
Stary 20-02-2015, 12:49   #495
fly75
ford::beginner

Model: alhambra/s-max
Silnik: 1.9 tdi/130hp AHU(2.0tdci/140hp
Rocznik: 98/08
Domyślnie Odp: Chip do S-maxa - robił ktoś?

Uff... nareszcie koniec-przeczytałem cały tematGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale od początku...
Ponieważ rodzice przykładali dużo uwagi co do mojego wychowania wiec zacznę od Dzień Dobry
Witam Wszystkich i pozdrawiam z Oslo. Historia chęci posiadania S-max-a jest dość długa w moim przypadku ale dziękuję opatrzności iż trafiłem na to forum a w szczególności za ten temat...a teraz do brzegu.
Rynek samochodowy w każdym kraju rządzi się swoimi prawami i jest dość specyficzny, nie inaczej jest ze skanynawskin a mówimy w szczególności o Norwegii. Samochody są b.drogie /niemal 100% więcej, ponadto na ubezpieczenie samochodu ma wpływ m.in liczba hp (to nasze polskie kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ponadto na zmianę statusu z Varebil (to nasz z kratką/2miejsca) na Personbil (osobówka np. 7miejsc) też mają wpływ koniki przy obliczaniu należnej opłaty skarbowo-podatkowej.
W związku z powyższym nasuwają się pytania (do wszystkich oczywiście ale szczególnie do HEKO).
1.Obiło mi się o uszy i gdzieś już czytałem iż silnik 2.0tdci/115 lub 116km, to to samo co 2.0tdci/ 140 a nawet 163-czy jest to prawda?
2.Czy możliwe jest by na rynku norweskim pojawił się ten silnik (2.0tdci/115/116 wcześniej np. samochody zarejestrowane już w grudniu 2009?
3.Jak rozpoznać iż mamy doczynienia z tym konkretnym silnikiem fabrycznie sch(h)amowanym?
4. Co dwa lata samochód musi przejść EU-kontrol czyli nasze badania techniczne, które tu są dość restrykcyjne, czy chip wpływa i jak na np.spaliny itp.?
...to na tyle...
pozdro
fly75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem