Odp: 1.8 115km czy LPG zaboli?
Szczerzę mówiąc mk3 jest moim 3 samochodem z gazem wcześniej miałem MK2 również na gazie. Powiem tak, jeśli wcześniej silnik nie miał żadnych kłopotów to i po założeniu gazu nie powinien mieć(chyba że zakładałeś go u sąsiada w garażu).
To że samochód chodzi lepiej na gazie niż benzynie (szczególnie zdarza się to po dłuższym czasie jazdy na samym gazie) wynika z niewymieniania filtrów paliwa,jazdy na rezerwie. Pompka się zaciera i nie daje odpowiedniego ciśnienia( nawet jak jedziemy na gazie ona ciągle chodzi) dlatego musimy pamiętać żeby zawsze mieć więcej niż rezerwę w baku. Co do przewodów to akurat prawda, trzeba z mieniać częściej i warto wyłożyć na nie więcej starczą na dłużej. w MK2 jeździłem nim 1,5roku świec nie ruszałem w ogóle przewody wymieniałem zaraz po kupnie(też nie były z najwyższej półki lecz nie z najniższej) i wytrzymały do końca.
Co do mk3 jeśli masz zamiar montować jakąś najtańszą instalację ODRADZAM! po pierwsze mondek ma dość specyficzny kolektor ssący razem z przepływomierzem co za tym idzie nawet przy instalacjach sekwencyjnych(najtańszych) listwowych mogą zdarzać się wystrzały i w najlepszym razie będzie do wymiany tylko kolektor.
lepiej dołożyć i sprawić sobie bezpośrednie wtryskiwacze i dołożyć do tego zestaw do oliwienia gniazd wtryskiwaczy.
|