Odp: Układ paliwowy/Pompa paliwa -Problemy
Cześć witam ponownie. Udało mi się zlokalizować źródło problemu z zapowietrzaniem (jak się okazało) układu paliwowego. Zgodnie z radami kolegi powyżej wymieniłem uszczelkę w obudowie filtra, jednak małe oringi w wężach paliwowych i w obudowie są niewymienne. Po tej wymianie i odpaleniu samochodu z pomocą plaka nadal w przewodach paliwowych pojawiało się powietrze. Jednak kiedy zgasiłem samochód usłyszałem bardzo cichy szelest (uchodzącego lub zasysanego powietrza) stwierdziłem że w układzie musi być jakaś nieszczelność, jednak żadnego wycieku nie było widać. Setny raz przebadałem przewody paliwowe i okazało się, że w jednym z nich jest mikropęknięcie. Wymieniłem przewód paliwowy i wszystko jest ok. Ważna informacja dla innych użytkowników. W związku z wytwarzanym podciśnieniem w przewodach z jednej strony przez pompę, z drugiej przez właściwości fizyczne i umiejscowienie baku poniżej silnika może nie wystąpić wyciek z pękniętego (delikatnie) przewodu paliwowego. Do układu zasysane jest powietrze jednak paliwo z węża się nie wylewa. Zanim zlokalizowałem tą usterkę minęło sporo czasu i nerwów. Myślałem już nawet że mam pompę do wymiany. Zanim cokolwiek rozkręcicie w silniku sprawdźcie dobrze szczelność układu. Dziękuję za pomoc innym użytkownikom forum, jeśli ktoś ma podobny problem proszę pisać chętnie coś doradzę.
Ps. Jeśli ktoś mógłby zmienić tytuł tematu na odpowiedni do zadanego problemu to bardzo proszę to uczynić ja niestety nie potrafię odszukać takiej opcji.
|