View Single Post
Stary 27-02-2015, 11:44   #16
Hawkbrd
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Nowy Ford Focus
Silnik: EcoBoost 1.5 (150KM)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Dziwne zachowanie zawieszenia po wymianie opon

Załóż stare letnie opony i zobacz czy to samo się dzieje. Jeśli tak to wina samochodu jeśli nie to wina opon. Jak pisze salom - czasem po wymianie źle przechowywanych opon opony są powyginane i czasem trochę trwa zanim przestawimy się na jazdę na innych oponach. Wiem to z własnego doświadczenia jak zmieniałem w poprzedniej foce opony z miękkich i przyjemnych Michelin na zimówki. Kilka dni trwało zanim się przestawiłem. Nawet po szumie opon doszukiwałem się uszkodzeń łożysk itp. A niestety też z doświadczenia wiem ze na zimowych oponach moja foka stara zachowywała się czasem dziwnie w zakrętach czułem czasem jak by się opona zawijała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wszystko wracało do normy po jakimś czasie "rozjeżdżenia" opon. I po sezonie jak zakładałem letnie.
Nie warto szukać na siłę uszkodzeń w aucie skoro na letnich było wszystko ok. Może najprostsze rozumowanie jest najlepsze. Skoro na letnich było ok a na zimowych coś nie tak to ja bym szukał w oponach (może już stare, albo duży bieżnik powoduje inne odczucia w prowadzeniu, albo coś).
Moim zdaniem powinieneś zmienić opony na inne i sprawdzić. I nie przesadzaj z ciśnieniem w oponach za duże powoduje tez nieprzyjemna jazdę i tłuczenie kierownicy.

Hawkbrd jest offline   Odpowiedź z Cytatem