View Single Post
Stary 27-02-2015, 15:41   #16
inqo
ford::beginner

Imię: Wojciech
Model: Mondeo MKIV Titanium kombi
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy opłaca tankować Vervę?

grodek75, mam nadzieję, że masz rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chętnie zacząłbym tankować zwykłe paliwo a tak to żyję w przekonaniu, że przedłużam żywotność maszyny i redukuję koszta na awarie... no właśnie, jakie koszta przedkładam na to niepewne ubezpieczenie od szkód jakim jest lepsze paliwo?

w ciągu 3 lat zrobiłem 50000km przy średnim spalaniu 7l/100km. Czyli w ciągu 3 lat, za paliwo zapłaciłem (cena paliwa średnia krajowa z ubiegłego tygodnia) za Vervę 16800zł, gdybym tankował zwykły ON zapłaciłbym 16065zł. Jest to koszt paliwa obecny, ale nie chcę komplikować obliczeń. Czyli za "niepewne ubezpieczenie" zapłaciłem 735zł na 3 lata, czyli 20,42zł na miesiąc. Gdybym brał ceny paliw sprzed roku czy dwóch, koszt tego "dodatku nie zmieniłby się, gdyż różnica w cenie między ON i Vervą utrzymuję stały poziom.
Jeśli mam odpowiedzieć, czy 20zł miesięcznie mnie zbawi to odpowiadam że nie. Kwota na to ubezpieczenie wynosi 3‰ wynagrodzenia a na paliwo wydawałbym przy założeniu zwykłego ON czyli 446zł co stanowi dużą kwotę, bo 7,4%. Trzy promile mnie nie zbawiają a samopoczucie mam lepsze ;-D