View Single Post
Stary 27-02-2015, 23:43   #11
lukiwu
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCi 136HP
Rocznik: 2006
Domyślnie Biały dym przy zimnym silniku, wina paliwa?

Witajcie, otóż ostatnimi czasy zrealizowałem jeden ze swoich celi i zakupiłem Focusa 2.0TDCi 136 KM w hatch-u. Auto od początku sprawowało się znakomicie, po zakupie nie miałem żadnych zastrzeżeń co do pracy silnika. Po jakimś czasie i po namowie znajomego zatankowałem na Statoilu ropę SUPRADIESEL (ponoć bezsiarkowa i lepsza dla diesla). Praca silnika jakby za uderzeniem pioruna zmieniła się. Przychodząc z rana do samochodu (gdzie temperatury wahały się w granicy 0 stopni ) starałem się go odpalić. Wcześniej nie było z tym problemu, a teraz auto zapaliłem weszło na chwilę na obroty i samo zgasło. I tak do momentu aż przy zapaleniu nie dodałem gazu, żeby utrzymać auto na obrotach przez chwilę. Wtedy zapalało, ale z rury wydechowej zaczął lecieć intensywny, gryzący biały dym(kłęby dymu). Działo się tak przez kolejne 2-3km, aż kreska od temp. nie ruszyła i silnik odrobinę się nie nagrzał. Potem silnik pracował jak należy i nie dymił ani trochę. Przy odpaleniu go godzinę/dwie później auto odpalało od razu i nie dymił już nic. Pozytywnym symptomem jest fakt, iż na ciepłym silniku jest wszystko w porządku. Sytuacja utrzymywała się od tygodnia. Uznałem, że rolę w tym dymieniu może odgrywać paliwo, podjechałem więc na Shella i zatankowałem VERVĘ VPOWER RAC. NITRO +. Auto odpala już normalnie nawet przy niskiej temp. ale nadal dymi przy starcie. Co prawda zalałem Shella jak jeszcze było pół baku, dlatego być może jeszcze te pozostałości ze Statoila. Ale czy może być to przyczyna owego dymienia? Gdyż wiem, że poprzedni właściciel tankował na shellu, a po zakupie nigdy tak nie dymił. Być może jest to kwestia pecha i coś uszkodziło się kilka dni po zakupie :/ . Komputer diagnostyczny nie wykazuje błędów. Narazie czekam co nadejdzie, chcę wypalić do końca ropę którą mam w baku i wleję Shella i wtedy zobaczę jak sprawy się potoczą.
Jeśli macie jakiś pomysł co zrobić z tym dymkiem to słucham porady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
P.S przeszukałem już forum w poszukiwaniu podobnego tematu, ale odnawiam temat, gdyż nie uzyskałem tam konkretnej przyczyny.
Pozdrawiam lukiwu
lukiwu jest offline   Odpowiedź z Cytatem