Odp: Dziwne zachowanie zawieszenia po wymianie opon
[QUOTE=Wojtek O.;2360584]Natrzaskałem mnóstwo kilometrów różnymi autami na różnych oponach.
Pierwsza myśl jaka mi naszla to opony ktore nie współgrają z zawieszeniem. Może to dziwne stwierdzenie jedak sam sie przekonalem na wlasnej skórze i nerwach o czyms takim. Nasz firmowy VW nie chcial za chiny ludowe jeździć prosto na Dunlopach. Nie ważne czy trafiały na przód czy na tył auto samo próbowalo skręcać szczególnie jak byly z tyłu.
Wojtek z tego co piszesz rozumiem ,że te dunlopy były na 1 osi na drugiej inne rodzaj ogumienia .Jeżeli tak było to ,nic dziwnego ,że auto gubiło trakcję ,inny bieżnik ,kierunkowość itp.W samochodach osobowych powinny byc montowane takie same opony na 4 kołach ,jest dopuszczalne ,na 2 osiach różne ogumienie ,jednak to sie sprawdza w ciężkich pojazdach dostawczych i ciągnikach siodłowych (tak jak opony bieżnikowane )w osobówkach mogą byc cuda
Co do aut flotowych (firmowych ) to nie ma o czym gadać, u mnie w firmie te auta to latają nad ulicą i dziurami nikt tego nie szanuje ,wiesz jak to jest .Ostatnio jechałem roczną octavią ,to bardziej sie tłukła niż mój 17 letni ford
Ostatnio edytowane przez daniellson ; 28-02-2015 o 07:31
|