View Single Post
Stary 28-02-2015, 09:35   #19
Wojtek O.
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
Domyślnie Odp: Dziwne zachowanie zawieszenia po wymianie opon

A no nie szanuje. A ja am byłem za takiego co mial siąść raz na jakis czas i sprawdzić czy koła jeszcze nie odpadna w tym tygodniu. I co jest do ew zrobienia po kosztach. Gdzie trzeba wymienic olej a gdzie juz tarcze z piastami(klocków sie nie wymienieło do czasu aż okładziną darło, a zazwyczaj zaczynalo 300 km od firmy). Żal mi bylo tych samochodów. A złomowania niektórych nie mogłem sie doprosić i patrzyłem jak kolejny raz reanimuja coś co jeździ bokiem i skręca tylna osią...
Często duzo lepiej jest przejechać dziurę z dużą prędkością niż hamować. Czas reakcji zawieszenia bywa dośc długi. Ale to wszystko zależy czy to dziura czy prog zwalniający i jak doładowane auto.
W niektórych osobówkach odpowiednie dobranie opon na różne osie całkiem zmienia to jak auto sie prowadzi wzakręcie. Dzieki czemu wyeliminowałem uciekanie tyłu w fiacie.
Te dunlopy były na VW LT im byl bardziej załadowany tym lepiej sie prowadził, a ogolnie zaczynał sie prowadzic przy 2t ładunku mimo iz w papierach miał 1,2 ładowności, To był czołg nie samochód, spokojnie targał jakies 4,5t bo jak raz byłem na wadze to łącznie wyszlo 6243kg! a nie był pełny. Co ciekawe na przedniej osi jak były to jechało sie spokojniej. Dodam iż druga para opon była ta sama przed jak i po wymianie na Dunlopy, a zmiana odbyła sie przez podniesienie za oś(dopu)szczalne w tym samochodzie, dziala to na zawieszenie tak jak by auto caly czas stało na kołach).
Kolejną kwestia jest już nie najlepszy stan zawieszenia tego samochodu co tez moglo pogarszać jego współpracę z Dunlopami. Po zmianie na Savy problem znikł calkiem.
Co do montażu 4 opon o tym samym bieżniku na samochodzie to wytłumacz to Anglikom. Jak sie zapytałem czemu ma 4 różne to zrobil dziwną minę i spytał co za różnica. Maja mieć bieżnik w miarę równy powyżej minimum i tyle. Kolega co w anglii jest potwierdził iż tamtejsze przepisy mowia iż na jednej osi mogą być różne bieżniki. Nigdy tego nie zweryfikowalem.
Wojtek O. jest offline   Odpowiedź z Cytatem