Temat: [C-MAX 2003-2007] Odma - wycieki
View Single Post
Stary 02-03-2015, 15:14   #31
Hxpro
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: focus c-max
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Odma - wycieki

Ja mam podobne problemy...wielu innych również jak czytam ale problem największy z umiejscowieniem:
1. olej zbiera mi się za pokrywa zaworów, pod wtryskami
2. usunąłem wysciółke z pokrywy silnika- został sam plastik , doczyściłem benzyna ekstrakcyjna i założyłem , po zdjeciu dokładnie po "opryskach" widac było że leci mi z rury do turbo (rezonatora)w miejscu przykręcenia do turbiny i to dosyc mocno, oraz z okolic odmy
3. wymieniłem całą rurę bo był odłamany jeden zaczep- tutaj juz nie leci uff
4. zdjąłem pokrywę zaworów i wyczysciłem zebrany olej, ale za kolektorem ssącym nie udało się doczyścić bez zdejmowania, okazało sie poza tym że korek od oleju jest cały zasyfiony i nierówna jest uszczelka, oczyszczone i odwróciłem uszczelkę- tu tez teraz sucho, dałem nowa uszczelke pod pokrywę i...
5. w okolicach odmy leci olej dalej- pokrywa silnika w tym miejscu jest ochlapana, plastikowy odpowietrzacz oblany- nie wiem czy jest sens to rozbierac czy kupie pokrywę , ale olej za pokrywą w takiej ilości po 100km... albo przelało się to czego nie doczyściłem albo coś jeszcze puszcza- same wtryski sa suche przy gniazdach- może to szpilki?
Wydaje się że czeka mnie większa robota ze zdejmowaniem kolektora ssącego tak jak czytałem w innych postach. Ogólnie jak leciało ze wszystkich miejsc to miałem ubytek ok 0,5l na ok 5tys km- duzo i denerwuje. W żadnym silniku Vw tego nie miałem załamka. Rocznik mojego c-max to 2006, przebieg to ok 200tyś . Przybył do kraju w 2009 roku z przebiegiem 90 tyś
Hxpro jest offline   Odpowiedź z Cytatem