View Single Post
Stary 06-03-2015, 14:52   #359
pioternik
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: Focus MK1, Mondeo MK3, MK4, MK5
Silnik: PB 1.6 100 KM, ON 130 KM, ON 140->163 KM, ON 150->180 KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Czujniki parkowania (cofania) - jakie wybrać?

Cytat:
Napisał focusgr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś wie gdzie jest przewód do podpięcia oryginalnego buzera pod tylne czujniki w polifcie?
Na prawym tylnym nadkolu nie ma, w podsufitce pod oświetleniem nie ma...
Czujniki już zamontowałem, instalacja podpieta, został tylko buzer...
Zielono-brązowy przewód świateł cofania znajdziesz z lewej strony bagażnika w dość sporej rozmiarów kostce przy bezpiecznikach (oczywiście konieczny jest wcześniejszy demontaż tapicerki nadkola). Tak przynajmniej jest w moim poliftowym kombiaku.
Jedna uwaga - takich samych kabelków w tej kostce jest kilka. Obawiam się, że właściwy znajdziesz najszybciej metodą prób i błędów. Ja sobie podpiąłem tymczasowo zasilanie centralki czujników cofania i wyświetlacz z buzerem. Przewód masowy podłączyłem do pobliskiej masy (swoją drogą całkiem dobre miejsce do przykręcenia uchwytu do ww. centralki - ja kupiłem często polecane na tym forum czujniki LOGIC model PM165) a "plusikiem" szukałem właściwego przewodu.
P.S. Nie zapomnij włączyć zapłonu i wstecznego przed rozpoczęciem poszukiwań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pioternik jest offline   Odpowiedź z Cytatem