View Single Post
Stary 07-03-2015, 01:28   #785
pawel934
ford::beginner

Model: S-max, Passat, BMW E36, 130i
Silnik: 2.0 TDCi powershift
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Cytat:
[...]
Dystanse tylko i wyłacznie zwiekszają rozstaw kół - nic wiecej.
W żaden sposób nie wpływają ani na pochylenie koła, ani na wyprzedzenie kata zwrotnicy, ani na stopień zbieżności, a to te elementy okreslają sposób prowadzenia sie auta.
A dzieku zwiekszonemu przez dystanse rozstawowi kól, auto lepiej reaguje w szybko pokonywanych zakrętach i jest stabilniejsze.
[...]
Nieprawda. Dystanse zmieniają również promień zataczania. Jest to jeden z podstawowych parametrów, jeśli rozmawiamy o zagadnieniu geometrii/projektowania zawieszenia. Od promienia zataczania zależy, jak duży wpływ na tor jazdy (tzn. na utrzymanie kół na wprost) mają siły pochodzące od hamowania oraz nierówności drogi.

Nie chcę się wypowiadać, czy dystanse są dobre, czy złe - to wszystko zależy od konkretnego przypadku zarówno auta, jak i grubości dystansu. Chciałem tylko sprostować to, co napisałeś.

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To są rewelacje od ludzi, którzy te opony robią. Akurat oni nie tworzą tekstów reklamowych, a pewnie z nich gros "wiedzy" o oponach się bierze.
"Kult mieszanki" musi byc podtrzymywany, bo napędza sprzedaż i racjonalizuje zróżnicowanie cenowe.
U mnie akurat wiedza o oponach bierze się nie z tekstów reklamowych, tylko z życia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiedzę teoretyczną na ten temat zdobyłem na uczelni, a wiedzę praktyczną na torze, na który od kilku lat hobbystycznie jeżdżę przygotowanym autem. Zjechałem już naprawdę multum kompletów opon i czuję różnicę. Miałem tę możliwość (której nie miałeś Ty, patrząc na Twoje opinie) jeździć na oponach z taką samą rzeźbą bieżnika, ale z różnymi mieszankami (miękka/twarda/średnia) i różnice potrafią dochodzić do kilku sekund na okrążeniu.. Więc przestań snuć teorie, że wszędzie jest taka sama mieszanka, a robotę robi bieżnik. To nieprawda.

Ostatnio edytowane przez pawel934 ; 07-03-2015 o 01:40
pawel934 jest offline   Odpowiedź z Cytatem