Chyba opanowałem sztukę zmiany prędkości ale na razie tylko na sucho - bez podłączania do auta. Ustawienie na "auto" u mnie działa dziwnie. Jak mam prędkość kabla ustawioną na 38400 (przez SET) to auto łączy mi z 19200, jak ustawię na 500000 to auto łączy na 1000000.
Generalnie wszędzie piszą że z MS-CAN łączymy się na 38400 a HS-CAN z 500000 więc wolę się tego trzymać.
Prędkość interfejsu zmieniam tak (ELMConfig ver. 0.2.16b):
- na wstępie prędkość jest ustawiona na 38400 - ustawienie początkowe nowego interfejsu
- łączę do USB, uruchamiam ElmConfig, Driver: FTDI, ustawiam "Baudrate" na 38400
- rozwijam "Adapter Setup" i wciskam "Start Speed Test" - jest OK aż do 1000000
- teraz musę odłączyć na chwilkę kabel od USB, podłączam i czakam kilka sekund żeby się zarejestrował w systemie - jak nie odłączę to mam "Link with adapter failed" i nic nie można zrobić
- teraz wybieram 500000 z listy "Set an adapter constant speed" i naciskam "Set", potem OK i otrzymuje komunikat "New speed was set"
- wybieram prędkość 500000 z listy Baudrate i "Open port" i widzę że łączę się z prędkością 500000 - jest dobrze
Jeżeli chcę wrócić z prędkością na 38400 to robię dokładnie to samo ale z odwrotnymi prędkościami oczywiście, czyli ustawiam na Baudrate na 500000, speed test, set na 38400...
I takie spostrzeżenie z innych użądzeń na USB - ZAWSZE podłączajmy interfejs do tego samego portu USB
A teraz nwe pytanie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszytskie opisy procedury zmian w PCM mówią o VIDBolck itp. Nowe wersje ELMConfig nie mają już takiego czegoś. Jest do sczytania Procedures/Firmware i Configuration - można oczywiście zapisać do pliku.
- Ale czy koniecznie trzeba wczytywać te pliki i dopiero wgrywać?
- Czy ptaszka na "Integrated Speed Control" mam postawić po wczytaniu z pliku czy przed zapisem do pliku?
- Czy mam wgrywać i Firmware i Configuration?
Logicznym wydaje się wejść na zakładkę Configurarion -> Read From PCM -> Save to File -> zaznaczenie ptaszka -> Write do PCM
W końcu mamy zmienić tylko konfigurację a nie całe firmware...
A w GEM i HEC wystarczy tylko w Configuration / Page (tam gdzie jest interesujący nas ptaszek): Read from ... -> (ewentualnie Save to file) -> ptaszek -> Write to ... ?
Proszę o aktualną procedurę do najnowszej wersji ELMConfig (0.2.16b)