Samochód gaśnie - kontrolka zapłonu
Witam!
Jestem posiadaczem Forda focusa kombi mk1 FL 2003 1.8 tdci 100km.
Od około 3 miesięcy mam następujący problem: raz na około 2 tygodnie focus gaśnie podczas jazdy, zapala się kontrolka zapłonu i chyba uruchamiają się awaryjne, ale nie jestem już tego pewien.
Po zgaśnięciu rozrusznik kręci, ale odpala dopiero za 20-30 razem i potem jest wszystko ok aż do kolejnego zgaśnięcia. Po zgaśnięciu słychać kiedy kręcimy rozrusznikiem, że samochód w ogóle nie zamierza odpalić. Po tych kilkudziesięciu razach udaje się odpalić z gazem i jest ok.
Od pewnego czasu na zimnym silniku coś piszczy pod maską, może alternator albo pasek. Pasek alternatora był niedawno wymieniany, ale nie wiem czy przypadkiem ten model nie ma 2 pasków. Może ma to związek.
Zależy mi aby znaleźć przyczynę problemów, bo jak odstawię do mechanika to będzie myślał pewnie tygodniami, bo nie łatwo trafić na sytuację gdy zgaśnie i nie chce odpalić. Ogólnie focus słabo odpala zimą.
Około pół roku temu zaślepiłem egr, może to ma związek. Jakieś 2 miesiące temu wymieniałem aku na nowy ale nic się nie zmieniło.
Proszę o pomoc i rady na co zwrócić uwagę.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
|