Cytat:
|
U mnie regularnie na Conversie wyświetla 11,7V, a to oznacza, że mierząc miernikiem przy aku będzie ok 11,9-12,0V i tego komunikatu nie mam.
|
U mnie z kolei C+ pokazuje na teście zegarów 12.7. Jak odpalę do tego dmuchawę i radio to spada do 12.1 ale komunikat się nie pojawia. Na zapalonym silniku jest 14.7
P.S. Dodam że auto mam już prawie 7 rok i nadal jeżdżę na tym samym akumulatorze. Ale auto nie ma kiedy stać tak na marginesie bo służy mi do zarabiania.
Komunikat o słabej baterii pojawił mi się tylko raz kiedy zostawiłem podpiętą lodówkę turystyczną w bagażniku na kilka godzin. Później wyczytałem że prąd w gniazdku w bagażniku nie zanika po kilku minutach tak jak w kabinie tylko jest obecny cały czas. i wtedy zrobiłem rybkę :O
EDIT
Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem dodatkowe informacje na temat wywoływania komunikatu.
U
Niemców na forum opisują problemy związane z niskim napięciem bądź całkowitą utratą napięcia na modułach ale błąd 9318 nie występuje
Cytat:
Code: C2778
Module: ABS/TCS
Explanation: Sensor Power Supply Failure
Code: B1318
Module: RCM
Explanation: Battery Voltage Low
Code: B1864
Module: HCM
Explanation: Battery Power Supply ECU Circuit Failure
Code: P1661
Module: HCM
Explanation: Output Circuit Check Circuit Low
Spannung liegt bei knapp 14V und damit genau da, wo die seit längerem schon liegt.
Convers+ Ford-DTC...... ISO-DTC........... Bedeutung
?xxx............... P0xxx................ Powertrain
?xxx............... P1xxx................ Powertrain-Herstellerspezifisch
?xxx............... P2xxx................ Powertrain
?xxx............... P3xxx................ Powertrain
4xxx............... C0xxx................ Chasis
5xxx............... C1xxx................ Chasis
6xxx............... C2xxx................ Chasis
7xxx............... C3xxx................ Chasis
8xxx............... B0xxx................ Body
9xxx............... B1xxx................ Body
Axxx............... B2xxx................ Body
Bxxx............... B3xxx................ Body
Cxxx............... U0xxx................ Network
Dxxx............... U1xxx................ Network
Exxx............... U2xxx................ Network
Fxxx............... U3xxx................ Network
|
Dalej opisuje ze komunikaty o słabej baterii na C+ pojawiają się wraz z błędem [9B69] B1B69. Metodą dedukcji dochodzimy do modułu BCM
Znalazłem też ciekawy zbiór informacji udostępniany za darmo w zamian za skromną dotację (nie obowiązkową). Może się przydać zwłaszcza że układy elektroniczne są bardzo skrupulatnie opisane
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Factory Manual
Mam nadzieje że to wszytko pomoże znaleźć białego kruka i dostanę darmowe piwo..
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.