Temat: [Galaxy 1994-2000] Wymiana turbiny
View Single Post
Stary 13-03-2015, 08:24   #7
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: Wymiana turbiny

Cytat:
Napisał inte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a teraz to samo ale w galaxym wiec prosze o rade.
przed wszystkim ustalić przyczynę awarii (turbokompresor nie psuje sie sam z siebie), usunąć i zamontować nową lub profesjonalnie regenerowaną.
Też mam AFNa, turbinę wymienia się bez wymontowywania półosi.

Profesjonalnie zrobią ci turbinę w www.autokarambol.pl pod białymstokiem.

Ale podkreślam, ustal przyczynę awarii turbo. Póki starej nie zdjąłeś zmierz ciśnienie oleju na wolnych obrotach na roboczych, sprawdź czy jest drożna wentylacja bloku cylindrów oraz czy nie ma tam zbyt wysokiego ciśnienia (nieszczelne pierścienie kompresji, wówczas olej nie bedzie spływa do miski i spalał się w turbinie).
Sprawdź czy katalizator nie posypał się i zapchał wydech.
Nie zaszkodzi zdjąć miskę olejową i wyczyścić ja oraz smok.
Rurkę podawania oleju wyczyścić (a najlepiej zamienić) i to samo odpływ..

Bump:
Cytat:
Napisał ricco51 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakie turbo zalozyc orginalne czy tez moze bendzie pasowac cos mocniejszego np
ARL Prosze o jakies podpowiedzi
Ja mam w AFN okolo 150 koni i aby nie męczyć suszarki zamontowałem turbinę z kołem kompresji od ARL (hybryda).
Turbo zamówiłem w autokarambol - polecam.

Ale to że turbina sie rozleciała, znowu pytanie dlaczego? w jaki mstanie jest wałek i łożyska..
Moze masz nieszczelność w dolocie albo EGR nie zamyka sie i trubina pracuje ciągle na maksymalnych obrotach..
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem